23948sdkhjf

Nordic Printtech presenterade nyheter

Nordic Printtech arrangerades i förra veckan för femte året i följd. Några av landets ledande leverantörer till den flexografiska tryckindustrin ställde ut nyheter och höll fördjupande föredrag om nya produkter och teknik.

Nordic Printech startade med fokus på Etikett tryckerier, men har vidgat sin målgrupp för att täcka större delar av den grafiska branchen. Mötesplatsen var Flint Group Global Innovation Center i Malmö, där utvecklas och testas vattenbaserade tryckfärger till förpackningstryck för en hel världsmarknad.

Flint Group lanserar under våren sin nya globala vattenbaserade produktserie för bland annat wellpapp, vätskekartong, påsar, säckar och muggar. AquaCode är det bärande varumärket, som ersätter den nuvarande serien, PremoNova.

– Den nya produktserien har naturligtvis flera fördelar. Under fem år hinner mycket att hända. Inte minst har vi utvecklat för kommande regelkrav, säger Rolf Larsson,Technology & Innovation Manager, som tillsammans med kollegor i Flint Groups fabrik i Holland har lett utvecklingsarbetet.

– Produkterna har utvecklats för att minska våra kunders totala färgkostnad, leverera premiumkvalitet och samtidigt vara produktsäkra och möta miljömässiga hållbarhetskrav och andra regulativa direktiv som finns för bland annat livsmedelsförpackningar. De nya serierna har enastående produktstabilitet och prestanda och är mer lättanvända, vilket bidrar till att öka våra kunders produktionseffektivitet. TerraCode innehåller högre andel av förnyelsebara råvaror som efterfrågas mer och mer.

– Att byta färgsystem kan vara en utmaning, men vi har lagt oss vinn om att övergången ska ske så smidigt att kunderna inte upplever några driftstörningar.
Kunder inom Wellpapp segmentet har redan börjat använda och dra nytta av fördelarna med AquaCode, som är samlingsnamnet för tre olika produktserierna.

AquaCode består av följande produktserier: HexaCode, OctaCode och TerraCode.
DecaCode är en serie lacker med olika funktionalitet för att erhålla skydd, friktion, glans mm. TriaCode är namnet för effekt produkter och additiv som ökar specifika egenskaper och ger ett mervärde i förpackningsdesign.

På Nordic Printtech deltog följande leverantörer: Flint Group Narrow Web – Wide Web, IST Nordic, UPM Raflatac, Miller Graphics, Xeikon, ITL, Integration Technology, R&J Graphic, Esko, Enigraf, som alla presenterade nyheter i sina produktsortiment. Enigraf som representerar Bobst tryckpressar inom smalbana kan ni träffa på kommande LabelExpo i Bryssel i september där en helt ny etikettpress från Bobst-företaget Mouvent visas för första gången på mässa.

– Tryckpressen Mouvent LB702-UV är en digital inkjetpress (DOD) konfigurerad med Mouvents unika klusterteknologi. Printkvaliten är 1200 dpi x 1200 dpi med tre gråskalenivåer och en optisk bildkvalitet på 2000 dpi, säger Thomas Ejdemyr, Enigraf.

– Den producerar rulle till rulle, har en konventionell banbredd på 360 mm (bild 340 mm) och kan trycka på alla förekommande standardmaterial inom självhäftande etiketter, våtlimsetiketter, papper och flexibla material. Som namnet antyder använder den UV-tork och produktionshastigheten är upp till 100 meter i minuten. Se den på LabelExpo 24-27 september, säger Johan Holmström, Enigraf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078