23948sdkhjf

Reumatikerförbundet: Förpackningar är för svåra att öppna

Passa på att göra rätt nu när industrin ändå ska ställa om, uppmanar Reumatikerförbundet.

I en debattartikel hos Aftonbladet uttrycker Reumatikerförbundet och skribenterna Stina Nordström, generalsekreterare Reumatikerförbundet och Lena Lorentzen, professor i industriell design, ansvarig för Reumatikerförbundets produkttester, sin frustration och besvikelse över förpackningar som är svåra att öppna.

I artikeln skriver skribenterna:

Vi har säkert alla irriterat oss på svåröppnade förpackningar någon gång. För fler och fler människor stannar det inte vid irritation utan blir ett högst påtagligt problem i vardagen. Det finns en stor och växande del av befolkningen som har nedsatt handfunktion och för dem kan det vara omöjligt att öppna en förpackning utan att be om hjälp. Alternativet är att använda diverse tillhyggen för att få upp förpackningen, vilket kan innebära en risk för skador.

Vidare skriver de att minst 1,5 miljoner i Sverige har konstaterad nedsatt handfunktion, men att mörkertalet är stort. Enligt en undersökning väljer många bort nya produkter då de inte vet om de är svåröppnade eller inte.

Nu uppmanar Reumatikerförbundet förpackningsindustrin att göra om och göra rätt. I samband med nya direktiv som innebär att stora delar av förpackningsindustrin behöver ställa om anser skribenterna att förpackningsbranschen i samma veva ska ta fram förpackningar som kan öppnas av alla.

Vi är besvikna på att industrin med väldigt få undantag tog tillfället i akt att ta fram lättöppnade förpackningar för att uppfylla EU-direktivet om fastsatta korkar som börjar gälla i sommar. Vi hoppas verkligen att förpackningsindustrin inte missar möjligheterna att göra förpackningar som är lätta att öppna för att uppfylla direktiven som kommer, skriver de i debattartikeln.

Artikeln är en del av vårt tema om DEBATT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078