23948sdkhjf

Pack Point Nordic, en rungande succé

170 deltagare, tretton partnerföretag och en sjutton personer lång talarlista bidrog alla till att göra gårdagens Pack Point Nordic i Stockholm till en riktig succé.

I fyra block, som vanligt modererade med säker hand av Per-Stefan Gersbro, avverkades teman som nya regelverk, resurseffektiva förpackningar, förpackningsdesign samt morgondagens förpackningar. Vart och ett av blocken avslutades med en paneldiskussion och frågor från publiken.

Ett ämne som dök upp i flera av presentationerna var förstås PPWR (som aktuellt nog röstades igenom i EU-parlamentet samtidigt som konferensen pågick), och Anders Linde från Envisage konstaterade att paketet kring förpackningar och förpackningsavfall är den lagstiftning inom EU som hittills är den mest lobbade. Även om den röstades igenom igår är det långt kvar till implementering och en lång rad detaljer är ännu inte klara, utan kommer att formuleras längre fram i så kallade delegerade akter. Klart är att fokus ligger på avfallsaspekterna kring förpackningar. Lagstiftningen tar ingen som helst hänsyn till nyttan med förpackningar, exempelvis att minska matsvinn. PPWR sätter en tydlig press på plastförpackningarna och kan sägas gynna fiberbaserade dito. Ett viktigt medskick var: designa plastförpackningar för återvinning!

En intressant inblick presenterades av Thor Kamfjord från det norska plastforskningsinstitutet Norner. I Europa finns det en kapacitet för plaståtervinning på drygt 11 miljoner ton per år och den har ökat kraftigt de senaste tio åren. Marknaden har också ökat, men inte lika kraftigt och framför allt, den uppgår till 6 miljoner ton, alltså bara drygt hälften av kapaciteten. Orsaken? Kvaliteten på den återvunna plasten är generellt för låg för att materialet ska vara attraktivt att använda.

Från Näringslivets Producentansvar var vd Helena Nylén med och berättade om den nya verksamheten. Det är lätt att referera till NPA som före detta FTI, men det stämmer inte påpekade Helena. Det är inte fråga om rebranding, utan det är en helt ny verksamhet med en annan ägarbild än tidigare. Ca 8300 producenter är för närvarande anslutna till NPA och på en fråga från publiken så konstaterade Nylén att den planerade övergången till fastighetsnära insamling av hushållens förpackningsavfall kommer att leda till en ökad och bättre insamling och sortering. Det visar erfarenheterna från de kommuner som redan infört FNI.

Det här var ett litet axplock från konferensen. Vi kommer att återkomma med fler och mer djuplodande referat från dagen inom kort.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079