23948sdkhjf

Ny teknik från KTH förlänger hållbarheten på mat i förpackning

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Forskare vid KTH har utvecklat en förslutningsteknik för förpackningar som de menar kan förlänga hållbarheten på mat i förpackningar och en rad andra förpackade produkter.

Mat, dryck, lim, läkemedel och parfymer - det är några exempel på varor som påverkas och delvis bryts ner vid kontakt med syre. Processen kallas oxidation och nu har forskare verksamma vid KTH tagit fram en förslutningsteknik som släpper ut vätska åt ena hållet men inte släpper in syre åt det andra. Innovationen är lika enkel och genial som den är billig att tillverka, och skulle kunna användas för att förlänga sista förbrukningsdag för en mängd olika produkter.

Listan över mat, dryck och andra produkter som förändras vid kontakt med syre kan göras lång. Juicens värde som c-vitaminkälla minskar, medan kaffets arom ändrar karaktär. Det gäller även för vin och parfymer, medan lim i de fall dessa är enkomponentsprodukter, stelnar i förpackningen.

När det kommer till läkemedel så påverkas även dessa mer eller mindre av oxidation. Det är bland annat därför alla mediciner har ett utgångsdatum.

För att råda bot på detta har KTH-forskarna Amin Kazemzadeh och Aman Russom, båda verksamma vid Science for Life Laboratory, tagit fram en form av ventil som består av ett membran. Detta membran släpper alltså igenom vätska i ena riktningen, men ingenting slipper in till produkten ifråga åt motsatt håll. Förslutningstekniken har forskarna valt att kalla för Repono efter det grekiskans "att förvara" och "förvaring", och enligt dem själva så är de först ut med denna teknik.

– Membranet är gjort av ett gummiliknande material, inte olikt latex som används till exempel till skyddshandskar. Forskningsarbetet har precis publicerats i en vetenskaplig artikel i Nature Communication och vi har testat ett flertal vätskor, säger Amin azemzadeh, en av forskarna bakom Repono.

När det kommer till livslängd, hur länge membranet håller tätt, har forskarna testat det med så väl vatten som etanol. Ett år var inget problem för etanol, och för vatten har forskarna testat motsvarande tre år utan att luft tagit sig in.

Bakterier och virus då?

– Detta är inget vi ännu har testat vetenskapligt, men om inte luft kan ta sig in i förpackningarna är det högst troligt att ej heller bakterier eller virus slipper förbi membranet. De är ju större än syreatomer. säger Aman Russom.

Han fortsätter med att berätta att tekniken som sådan är mycket billig vid volymtillverkning, att den inte skulle påverka priset på förpackningarna nämnvärt.

Eftersom luft inte slipper in när vätska eller innehåll trycks ut så ställs vissa krav på förpackningen. Här har forskarna ett flertal olika modeller från kollapsbara små tuber i plast som minskar i omfång när innehållet pressas ut till flaskor som behåller sin form med en kollapsbar mindre påse inuti sig. Cylinderformade behållare med en kolv som pressar ut innehållet - tänk hur sprutor fungerar - är också en modell.

Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets förpackningsgolf avgjord i solsken

Rapport om ökad plaståtervinning

Nu avgörs årets förpackningsgolf

Debatt i glödhett ämne

Franskt insamlingsalternativ för pappersmuggar

Kommunerna uppmanas planera för växande e-handel

Nyhetsbrev

Ny VD till Emballator Metal Group

Arkiv

Kraftig prestandaökning på ny fyllningsmaskin

Ny ordförande sökes

Live Expo – Ny mässarrangör för Easyfairs

Han blir ny vd för Stena Recycling

Forskningsprojekt ger engångsförpackningar nytt liv

PP-film vinnare när återvinningsbart prioriteras

Svensk Plaståtervinning finalist i Dagligvarugalan

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Succé för storpant-automaterna

Avancerad teknik bakom räfflad burkdesign

Santa Maria skrotar konservburken

Tillbaka från semestern?

Här är ett erbjudande du inte får missa!

De vill göra allt pantbart via app – börjar med Yes diskmedel

EFI uppköpt av investmentbolag

Fettresistent papper certifierat som komposterbart

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Nu kommer panten på brödpåsen

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Tusentals företag granskas för brott mot tysk förpackningslag

Mondi investerar i Ansbach

Hållbarhetsdebatt på Empack

Kameran detekterar svart plast

Se alla Företagens egna nyheter

Hur du väljer de bästa belysningsteknikerna för din maskinvision!

Träffa oss på EURO EXPO i Värnamo

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

FuturePack-konferens

Kurs i polymerteknik - Norner Academy

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

RPC Superfos tar emot IMDA-priset 2019 i USA

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Var rädd om dig i Sommarsverige!

Följ med Wexoe till Rockwell Automation TechED i München 21-24 oktober 2019

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Plastburk för mikrovågsugn kan minska matsvinnet

Hållbara lösningar från Norner

RPC Superfos ger Cariocas hink med tuschpennor ett nytt utseende

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvand...

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

DS Smith har tagit emot en Worldstar!

Sänd till en kollega

0.135