23948sdkhjf

 Ny spelare på den digitala etikettmarknaden

Nordic Printing etablerar sig som leverantör av digitaltryckta etiketter genom en investering i en ny tryckpress från Bobst.

Nordic Printing är ett nytt företag på etikettmarknaden, men låt er inte luras. Bakom företaget döljer sig den sedan länge etablerade rörmärkningsspecialisten, Nordisk Rörmärkning AB med VD och ägare Christian Kjellberg i spetsen. Nordic Printing har startats för att producera digitaltrycka etiketter och till produktionen har en modern hemsida, som fungerar som en beställningscentral, kopplats.

– Digital etikettproduktion må vara ett nytt affärsområde för oss, men den tekniska kunskap vi har från att tillverka skyltar, dekaler och klistermärken under många år gör att vi kan allt om substrat, bläck och konvertering, plus att vi också har stor erfarenhet sälja på nätet, säger Christian Kjellberg.

De digitaltryckta etiketterna säljs via den ny webbplatsen nprint.se där kunderna kan designa sina egna etiketter, specificera substrat (papper, PE eller PP), storlek och typ av laminering. Etiketterna levereras på rullar eller ark klara för användning på bara tre till fem dagar. Företaget har inkluderat kategorierna dekal, skylt, klistermärke och tejp under Nordic Printings uppdrag, vilket innebär att kunder kan beställa flera typer av produkter från samma sida.

Valet av digitalpress föll på en Bobst UV inkjet-etikettpress. Bobst Mouvent LB701-UV har öppnat upp nya möjligheter, vilket gör att företaget kan erbjuda snabb leverans av högkvalitativa etiketter utöver sina etablerade produktlinjer. Digitalpressen Mouvent LB701-UV är en bläckstrålepress med sex färger (CMYKOV) och vit.

– Bläckstråle var den självklara digitala tekniken på grund av bläckets höga beständighet. Dessa typer av etiketter sitter på industriprodukter som ofta används utomhus och därför är föremål för de hårda väderförhållanden vi har här i Norden. Bobst Mouvent LB701-UV skulle passa perfekt för våra behov, men innan vi bestämde oss testade vi trycket i vår interna vädersimulator, som utsätter etiketten för långvarig exponering av sol, vind och regn. Bläcket behöver nämligen vara mycket tåligt eftersom vi lämnar 10 års garanti på våra mest beständiga etiketter, berättar Christian.

Digitaltrycket klarade testet med bravur och efter att ha utvärderat kapaciteten på Bobst Mouvent LB701-UV började han inse att det inte bara var det bästa valet för den befintliga portföljen.

– Maskinen skriver ut i 70 meter per minut. Den höga produktiviteten innebar att vi också skulle ha ledig kapacitet. Det fick mig att börja fundera. Tankar på ett separat bolag inriktad på enbart digital etikettproduktion började gro och det dröjde inte längre förrän Nordic Printing Production AB blev verklighet, berättar Christian.

Den nya digitalpressen sätter Nordic Printing på kartan och är en del av en investering på 4,5 miljoner SEK (451 000 EUR) som även inkluderar en linje för efterbearbetning från svenska Grafotronic. För ett företag med en omsättning på 12 miljoner SEK (1,2 miljoner EUR) är det en stor summa pengar, men Kjellberg är säker på att denna nya satsning kommer att bli framgångsrik.

– Möjligheterna med denna högproduktiva maskin är stora och vi har bara skrapat på ytan. Med en Bobst LB701-UV i huset kan vi enkelt leva upp till vårt motto "Snabb leverans, bra service, garanterat nöjd" och fortsätta att expandera företaget i trygg vetskap om att vi har investerat i den bästa UV-bläckstrålepress på marknaden.

För Christian Kjellberg och hans erfarna team har övergången till digitaltryck gått smidigt. Pressen köptes genom Bobst nya återförsäljare i Sverige, Tec AB, med erfarna Thomas Ejdemyr och Peter Wallén i ledningen,

– Bobst Mouvent LB701-UV är en del av Bobst oneLABEL-portfölj och den perfekta inträdesbiljetten för företag, som Nordisk Rörmärkning, som vill gå över till produktion av digitala etiketter i fullfärg, säger Thomas Ejdemyr.

– Den producerar i en upplösning på 1200 x 1200 dpi och hastigheten på 70 m/min har potential att generera en produktion på upp till 75 000 kvm etiketter per månad på bara en operatör som kör UV-bläckstrålepressen.

Nordisk Rörmärkning har redan sett fördelarna med minskade driftskostnader och ökad försäljning. Maskinen har inte bara tagit över flexojobb, utan även screentryckjobb har med framgång lyfts över på den nya bläckstrålepressen.

– Vi har nu flexibiliteten att producera alla typer av etiketter som våra kunder behöver, och med en enastående kvalitet. Förbi är tider då man betalar höga reprokostnader, väntar på att flexoklichéer ska göras, långa ställtider och oroar sig över oönskade stillestånd, avslutar Christian.

Nordisk Rörmärkning AB producerar rörmärkningar, dekaler, klistermärken och tejper i sin fabrik i Älvängen, strax norr om Göteborg. Christian Kjellberg är son till grundaren Claes Kjellberg och det familjeägda företaget har varit i drift sedan 1984.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094