23948sdkhjf

Bobst köps ut och avnoteras

Familjen Bobst vill köpa ut företaget Bobst från den schweiziska börsen SIX Swiss Exchange. I somras presenterade JBF Finance SA, som representerar mer än 60 delägare i Bobst-familjen, ett bud på hela företaget.

Bobst är en av Europas ledande tryckpress- och förpackningsmaskintillverkare med en omsättning på omkring 16 miljarder SEK 2021. Företaget leds av Jean-Pascal Bobst som i rakt nedstigande led är den fjärde generationen efter grundaren Joseph Bobst som startade företaget redan 1890. Ättlingarna till grundaren äger fortfarande merparten av aktierna i företaget, 53 procent, genom finansbolaget JBF Finance SA.

Bobst börsnoterades 1978 och utöver familjen finns ett flertal större investerare i form av fonder och investmentbolag vid sidan om privata aktieägare. Budet från JBF Finance på alla offentligt ägda aktier i Bobst Group SA är 78 Schweizerfranc kontant per Bobst Group-aktie, vilket motsvarar en premie på 22 procent jämfört med genomsnittskursen de senaste fyra veckorna före budet.

Bobst Groups styrelse, representerad av kommittén för oberoende styrelseledamöter, har granskat budet och rekommenderar aktieägare att anta budet. JBF Finance bud är inte kopplat till väsentliga villkor och efter erbjudandet planeras en avnotering av företaget från börsen för att som det heter ”tillåta företaget att fokusera på långsiktig och hållbar tillväxt”.

Vidare menar JBF Finance att ”Detta erbjudande kommer att ge företaget lämpliga förutsättningar att implementera en långsiktig strategi, att genomföra sin digitala transformation och att behålla sin starka schweiziska industriverksamhet.”

Övertagande av aktier kommer att pågå under hösten med start den 5 september och beräknas vara helt avslutad i början av november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078