23948sdkhjf

Forskning vid Mittuniversitetet blir nya företag

Två forskningsprojekt vid Mittuniversitetet blir nu nya företag. De nystartade företagen är OnTop Measurement, som mäter ytstruktur på papper online, och Collimated Chipping Technology, en unik teknik för behandling av flis för massaproduktion.

Mittuniversitetet stöttar, via sitt holdingbolag MIUN Holding AB, de två bolagen med finansiella medel under inledningsskedet. Avsikten är att hjälpa bolagen ut på den kommersiella marknaden.



– Vi står som en kvalitetsgarant och ökar den ekonomiska stabiliteten när de är nya bolag och innan deras finansiella muskler vuxit, säger Mats Tinnsten, vd för Miun Holding. Vi arbetar för att tillgängliggöra och kommersialisera forskningsresultat för att skapa tillväxt och stärka samarbetet mellan universitet och näringsliv.



Bolaget OnTop Measurement drivs av Mattias O´Nils, som är professor i elektronikkonstruktion vid forskningscentret STC, Mittuniversitetet. OnTop mäter papperets topografi kontinuerligt under tiden som produktionen pågår. Det ger möjlighet att snabbt justera eventuella brister i kvaliteten.



– År 2006 fick vi frågan om det är möjligt att mäta ytan på kartong från Holmen Paper, säger Mattias O´Nils, styrelseordförande. Vi startade ett forskningsprojekt som pågick under fem år. Då hade vi kommit fram till resultatet att det går att mäta kontinuerligt över en stor yta som produceras under hög hastighet. Dessa resultat har lett till att den första mätaren installerades på Iggesunds bruk i mars 2013 och samtidigt startade vi vårt företag.



Collimated Chipping Technology, CCT, drivs av Lisbeth Hellström, doktor i teknisk fysik. Företaget erbjuder en unik teknik för att behandla flis för massaproduktion och att optimera tekniken för att spara energi. Tekniken är licensierad för pappers- och massaproduktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203