23948sdkhjf

Hallå där Karin Jawerth!

Om två veckor är det dags för konferensen Pack & Plast i Malmö. Då samlas expertisen och flera av de tunga beslutsfattarna i frågor som berör plast i förpackningar. Missa inte detta tillfälle att få svar på dina frågor. Vi har tagit pulsen på en av konferensens många kunniga talare.

Hallå där Karin Jawerth, Packaging Specialist på Coop! Du medverkar som talare på Pack & Plast den 10 november i Malmö. Kan du berätta vad du gör på Coop?

Jag jobbar som förpackningsspecialist med förpackningsutveckling av våra egna varumärken Coop, Änglamark och Xtra. Jag jobbar bland annat med att optimera förpackningslösningar med avseende på material, funktion och hållbarhet för att vi ska nå dem högt uppsatta mål vi satt på Coop, men också med att säkerställa att förpackningarna uppfyller våra hårda kvalitetskrav. En annan stor del av mitt jobb är att bevaka nya lagstiftningar och hur dem påverkar våra förpackningar.

Hur länge har du jobbat på Coop och med förpackningar överhuvudtaget?

Jag har jobbat på Coop i 2 år och med förpackningar har jag jobbat i 7 år. Främst har jag jobbat med konsumentförpackningar vilket jag tycker är absolut roligast! Först inom skönhets- och läkemedelsindustrin i 5 år och nu inom dagligvaruhandeln.

Vilken utbildning går man för att bli Packaging Specialist?

Jag är civilingenjör i grunden i kemi och läste på KTH. Under mastern växte intresset för material och polymerteknologi vilket tog mig in i plastens häftiga värld. Att jag till slut hamnade i förpackningsbranschen har mycket att göra med att jag under studierna fick sommarjobb på ett företag som utvecklar hudvårdsprodukter och det var även där jag började min karriär som förpackningsutvecklare efter studierna.

Att ha god materialkännedom, speciellt inom plast, har verkligen varit en tillgång i min karriär. Att känna till den kemiska strukturen och dem mekaniska egenskaperna för olika plaster har hjälpt mig både vid valet av material och förpackning till en viss typ av produkt, men också vid förståelsen kring återvinning. Hur olika plaster lämpar sig till återvinning, hur olika tillsatser påverkar det återvunna materialet och hur materialet påverkas av att återvinnas flera gånger.  

Har du varit med på någon av Packmarknadens konferenser tidigare? Vad tyckte du då?

Ja! Jag har besökt både Pack Point Nordic och Pack & Plast tidigare. Just Pack & Plast är roligt för det för samman människor från både industrin och akademin och blir en plats för oss ”plastnördar” och ”förpackningsnördar” att ses och pratar om plast.

Har du någon fråga som ligger dig mer varmt om hjärtat än någon annan när det kommer till förpackningar?

Det som ligger mig extra varmt om hjärtat är hållbarhetsfrågor. Hållbarhet och förpackningar kan definieras på så många olika sätt och det är väldigt komplext vilket gör det hela så intressant. Den förpackning som bäst skyddar sitt innehåll kommer i många fall vara den mest hållbara, där valet av material inte nödvändigtvis spelar en avgörande roll för hela produktens klimatavtryck.

Samtidigt så är valet av material jätteviktigt när vi pratar om återvinning och cirkuläritet. Jag är supernördig och älskar att djupdyka i den här sortens frågor för att hitta den mest optimala förpackningen.

 Till sist, har du någon favoritförpackning?

Jag gillar smarta förpackningar där man tänkt till i hela värdekedjan. Ett sådant exempel är Änglamarks havrekuddar där man minskat kartongens storlek rejält och verkligen anpassat den efter produkten vilket gör att vi inte använder mer förpackningsmaterial än vad som är nödvändigt.

Den minskade kartongen är mycket effektivare att transportera och har optimerat logistikflödet. Dessutom blir den mycket enklare att förvara hemma! En win-win för både miljön och konsumenterna utan att göra avkall på själva produkten.

Tack för dina svar Karin! Vi ser fram emot att få lyssna på dig i Malmö den 10 november. Anmäl dig till Pack & plast den 10 november på Slagthuset i Malmö. Länk till anmälan!

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078