23948sdkhjf

Neste återvinner besvärligt plastavfall

Neste har framgångsrikt slutfört sin första industriella process med kemisk återvinning av plastavfall i Finland.

Neste behandlade framgångsrikt 400 ton flytande plastavfall vid sitt raffinaderi i Finland i höst, en mängd som motsvarar den årliga mängden plastavfall som genereras av 20 000 genomsnittliga europeiska medborgare .

Det var första gången Neste bearbetade flytande plast i industriell skala. Under körningen uppgraderades förpackningar och blandat plast till högkvalitativ återvunnen råvara för petrokemisk industri, för exempelvis produktion av ny plast.

"Bearbetningsprocessen är en mycket viktig milstolpe när det gäller Neste strategiska mål att driva den cirkulära ekonomin och ersätta råoljeanvändningen vid sina egna raffinaderier. Neste mål är att årligen bearbeta över 1 miljon ton plastavfall från 2030 och framåt", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Neste strävar efter att öka volymerna av bearbetning av flytande avfall plast gradvis för att fortsätta lära sig och utveckla värdekedjor och bearbetningsteknologier. Nästa bearbetningskörning vid Neste fossiloljeraffinaderi i Porvoo förbereds redan för 2021.

– Vi är mycket glada över att framgångsrikt ha avslutat vår allra första bearbetningskörning i industriell skala med flytande plastavfall. Även om det återstår mycket arbete är detta ett stort steg för vår bransch mot att förvandla plast som är svår att återvinna från avfall till en värdefull resurs, vilket gör cirkularitet till verklighet, säger Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymerer och kemikalier på Neste.

– Tillsammans med det förnybara råmaterial vi redan tillhandahåller för produktion av högkvalitativa högpresterande polymerer och kemikalier med minskat koldioxidavtryck kommer dessa nya volymer som produceras genom kemisk återvinning av plastavfall avsevärt att bidra till att påskynda den nödvändiga övergången mot den cirkulära bioekonomin för plast.

Vid anskaffningen av flytande avfallplast för den första processen samarbetade Neste med sin partner Ravago. Tillsammans med Ravago och andra partner i värdekedjan för plast utvecklar Neste kemisk återvinningsteknik och kapacitet för att möjliggöra återvinning av plastavfall som anses olämpliga för mekanisk återvinning och som för närvarande är avsedda för förbränning eller deponier.

– Utveckling av ekosystem för kemisk återvinning av plastavfall stöder de globala ansträngningarna för att minska plastavfall, vilket kan bidra till att förhindra miljöförstöring. Genom att erbjuda plastavfall en värdefull utväg, en ny livscykel, hjälper Neste och våra partners att hålla plast i omlopp, samtidigt som vi tillhandahåller nya medel för att minska råoljeberoendet i produktionen av ny plast, säger Marko Pekkola, Executive Vice President, Oil Products, Neste.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Pack Point Nordic - Möjligheter och utmaningar med återvinning
Märkningslösning för 2D-streckkoder
Svårt att välja rätt förpackningsmaterial – provlådan guidar dig
Pack Point Nordic igång
Förpackningstillverkaren ökade omsättningen till 1,2 miljarder euro
Tub av monomaterial med dubbla barriärskikt

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094