23948sdkhjf

Superfos går med i Operation Clean Sweep

Superfos har gått med i Operation Clean Sweep. Det är ett internationellt initiativ för att minska avfall från plastgranulat för att på så sätt värna om miljön.

Att vara en av de stora spelarna på marknaden av plastförpackningar har sina plikter – och medför ett stort samhällsansvar. Det är en av grunderna till att Superfos bidrar till att beskydda naturen genom att hålla plasten borta från vattenmiljön, menar Lars Skjold Frederiksen, R&D Project Manager.

De flesta Superfosfabriker är redan certifierade inom miljöledning via ISO 14001, men företaget har dessutom fullt upp med att införa programmet Operation Clean Sweep (OCS) genom hela företaget.

Initiativet speglar inte bara en affärsmässig värdegrund. Det har också en avgörande betydelse för de kunder med fokus på hållbarhet, som Superfos idag är leverantör till.

– Superfos vill förhindra att plastgranulat, plastflagor och plastpulver hamnar i miljön, särskilt i vattenmiljön. När vi arbetar med OCS-programmet hjälper det oss att införa några mindre, men mycket viktiga, förändringar i vår dagliga produktion. Det många små förändringarna har god effekt och gör faktiskt en stor skillnad till fördel för våra vattendrag, säger Lars Skjold Frederiksen.

Superfos jobbar efter metoden att få en överblick över avfallet, samla in och rengöra det för att till slut återanvända plastavfallet i produktionen om det är möjligt. Ett konkret exempel här installation av filter i regnvattenavloppen.

Andra jordnära åtgärder är inhägnader med finmaskiga nät runt granulatsilor samt att spadar, kvastar och hinkar står till förfogande där de behövs, så att medarbetarna enkelt kan hålla produktionsområdet rent. Dessutom finns det en uppsamlingsbricka med lim som står placerad under en silo vilket är ett enkelt men mycket effektivt sätt att minska plastavfall i form av pulver.

– De olika åtgärderna är inte direkt raketvetenskap, utmaningen ligger snarare i att se till att de dagliga rutinerna efterföljs. Lyckligtvis ser vi förbättringar på flera nivåer på alla fabriker som är med i OCS. Men det råder inga tvivel om att vi ska fortsätta att ha fokus på handlingsåtgärder. Vi ska utbilda och göra våra kollegor på fabrikerna självständiga och det samma gäller våra leverantörer. Det är en utmaning som vi gärna och ivrigt tar oss an, förklarar Lars Skjold Frederiksen.

De förebyggande OCS-åtgärderna kontrolleras regelbundet. Kontrollgenomgången är i sig själv en motiverande faktor för att införa förändringarna. Den överordnade målsättningen för Superfos är att reducera påverkan från drift och produktion.

– Medan plastavfall i naturen är oacceptabelt, är plast som material helt vitalt för att leverera hållbara lösningar på flera områden, exempelvis plastförpackningar till livsmedel och övrig industri, avslutar Lars Skjold Frederiksen.

Superfos är ett företag inom den världsomspännande förpackningskoncernen Berry Global.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078