23948sdkhjf

Corona sätter fokus på hållbarhet

Superfos fortsätter sin resa mot en mer cirkulär ekonomi.

Corona-pandemin har enorma negativa konsekvenser, men den bidrar till fler positiva överväganden när det gäller resursförbrukning. Superfos, ett Berry Global-företag, arbetar hårt för  en mer cirkulär ekonomi.

– I dessa tider med massor av globala utmaningar står Superfos fast i sitt beslut att fortsätta resan mot en mer cirkulär ekonomi. Plast är en resurs som ska återanvändas i ännu högre grad än vad som sker idag, och det arbetar vi för. Våra kunder kan på alla plan räkna med oss som en engagerad lösningsleverantör – även när det handlar om hållbarhet, säger Søren Marcussen, nordisk chef på Superfos.

Han fortsätter;
– På Superfos skapar vi handgripliga resultat genom ett nära samarbeta med en rad olika underleverantörer, partners i plastbranschen och kunder i vårt arbete för att införa de principer som är centrala i en cirkulär ekonomi.

Låg vikt är ett plus för miljön 
Superfos har arbetat med att minska vikten på sina förpackningar i decennier. Ju mindre material som används för att tillverka förpackningar av hög kvalitet desto mer resurseffektiv är produktionen, och desto mindre drivmedel går åt i transporterna. För en 1,2 liters bytta till t.ex. yoghurt har man under de senaste tio åren lyckats reducera plastförbrukningen med ungefär 2 500 ton.

Hur är det då med återvunnen plast (PCR)?
– Återvunnen plast (PCR) är utan tvivel en värdefull resurs i en cirkulär ekonomi och det finns många fördelar med att använda denna typ av plast. Den minskar förbrukningen av fossila bränslen, som annars hade använts för att framställa ny jungfrulig plast. 

– Hos Superfos kan vi som standard erbjuda minst 30 % PCR i de flesta av våra icke-livsmedelsförpackningar, vilket är i linje med en ny avgift som ska införas i Storbritannien. Avgiften gäller för plastförpackningar som inte innehåller minst 30 % återanvänd plast. Faktum är att vi vid många tillfällen kan erbjuda en mycket större andel av PCR beroende på vad förpackningen ska användas till. 

– Självfallet håller vi oss uppdaterade på produktutveckling och innovation samt på nationella och internationella bestämmelser i området och lägger ett stort engagemang för att finna lösningar för användning av återvunnen polypropylen även till livsmedelsförpackningar, säger Marcussen.

Non-carbon black det nya svarta 
Ett exempel på en konkret återanvändningsåtgärd är en svart masterbatch, i en mycket hög kvalitet, som Superfos nu kan erbjuda. Den innehåller särskilda pigment som gör det enklare att detektera och sortera plast med hjälp av en NIR-anläggning (Near Infrared).
– När man väljer en svart plastförpackning utan carbon black, bidrar man till att reducera mängden plast som inte kan återvinnas i avfallsströmmen, avslutar Marcussen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078