23948sdkhjf

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

En rungande majoritet, 9 416 eller 49,3 procent av konsumenterna, röstade fram Alpros vegetabiliska sojagrädde som Årets matbluff 2019.

Läs också: Årets matbluff – alla finalisterna

Man har inte bara lurat konsumenterna utan också personalen i butikerna, säger Björn Bernhardsson, medgrundare och jurymedlem i den ideella konsumentföreningen Äkta vara som står bakom priset.

Varje år plockar Äkta varas jury ut fem finalister bland de nomineringar som inkommit och därefter avgörs vinnaren genom en öppen omröstning.

– Syftet med tävlingen är att uppmärksamma produkter där man utnyttjar kundernas snabba beslut genom att på framsidan framhäva en sak medan den lagstiftade finstilta innehållsförteckningen säger en annan sak. Alpros produkt är ett praktexemplar på detta, säger Björn Bernhardsson till Fri Köpenskap.

Alpro Cuisine Soya, vispbar och vegetabilisk står det på framsidan.

Läs också: Kronhjortskav utsedd till Årets matbluff

– Man försöker framhäva att det är en sojaprodukt eftersom det låter bra, men produkten innehåller bara två procent sojaböna, säger Björn Bernhardsson och tillägger:

– I stället innehåller den 25 procent palmolja vilket är en mycket omdebatterad ingrediens. För att göra den vispbar använder man bland annat konsistensmedel och aromämne.

Björn Bernhardsson.

Palmolja är en långväga fettsort som importeras bland annat från Malaysia och Indonesien. Sedan 2014 finns EU-krav på att redovisa palmolja i innehållsförteckningen.

Palmolja används för att det är billigt och mest kritik internationellt har det fått för sitt bidrag till skövling av regnskog. I Norge har debatten pågått betydligt längre än i Sverige och där de kommit långt med att städa bort palmoljan. Det är svårt att hitta palmolja i norskt margarin till exempel, säger Björn Bernhardsson.

Men bluffigheten i produkten slutar inte där, menar Björn Bernhardsson.

– På toppen av förpackningen har man med stora bokstäver skrivit, ”Max 7 grader”, men i själva verket är produkten ultrapastöriserad och kan därmed stå i rumstemperatur i över ett år utan att bli dålig. Det här kanske är en fråga för myndigheterna. Är det verkligen rimligt att man ska få skriva så även om det inte stämmer, undrar Björn Bernhardsson och tillägger:

– Möjligen blir den mer vispbar om den är kall men den behöver verkligen inte stå i butikernas kylar intill grädden och slösa ström. I vissa fall kanske de även lyckats bluffa butikspersonalen, säger han.

Så fördelades rösterna bland finalisterna i Årets matbluff.

Danone, som står bakom Alpro Cuisine Soya, menar att de bara använder palmolja när inga andra alternativ finns.

Det tog oss år att utveckla en Alpro växtbaserad vispgrädde som uppfyllde våra önskningar. Det är inte helt lätt att producera och vi är unika när det gäller att erbjuda ett sådant växtbaserat alternativ på marknaden, säger Maria Mossenberg, pressansvarig hos Danone till Fri Köpenskap.

De vill också poängtera att andelen sojaböna motsvarar samma protein som i traditionell vispgrädde samt att palmoljan är certifierad enligt RSPO-standarden.

WWF stöder användningen av hållbar palmolja av ett antal sociala och ekologiska skäl. När det gäller hållbarhet är det viktigt att bruka marken på ett effektivt sätt. Palmolja ger mer olja per hektar än någon annan gröda, säger Maria Mossenberg.

Men de tar till sig kritiken från konsumenterna.

Denna nominering visar dock att vi bör tänka om när det gäller vår kommunikation av den här specifika produkten. Vi lovar att ta till oss detta och agera, säger hon.

Här kan du läsa mer om övriga finalister samt juryns motiveringar i Årets matbluff.

Mer om: Årets Matbluff
Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

HÅLLBARHET
Korken måste sitta kvar

En hel bransch förbereder sig inför kommande lagstiftning som en följd av EU:s direktiv om engångsplast "Single Use Plastic Directive".

Skatt orsakar arbetslöshet

Den svenska plastpåseskatten gör nu folk arbetslösa på den svenska landsbygden.

Framtida glas i PLA

Icas obemannade test – fler unga kunder och höga snittköp

Finska Posten köper Aditro

H&M erbjuder fossilfria leveranser ihop med Instabox

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan, onsdagar och fredagar.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Skapar jobb och rensar hav från 100 000 ton plast

Organisationerna Hand in Hand och Håll Sverige Rent har mottagit ett bidrag på 22,9 miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet för att genomföra projektet Waves of Change.

Arkiv

Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Ny mätmetod gav dramatisk ökning.

Ny certifiering för livsmedel

Corona-viruset ställer in Luxe Pack

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Södra först i världen med fossilfri biometanol

Södra har byggt världens första fabrik för kommersiell biometanol, ett hållbart drivmedel från skogsråvara, vid massabruket i Mönsterås.

HP Indigo behåller försprånget

Missa inte hur digitaltrycket förändrar förutsättningarna för förpackningsproduktion. Visutech står som värd för Pack@lunch kommande fredag den 28 februari.

Canon visade fullfjädrad hybrid

Canon visade Océ LabelStream 4000 Series på Labelexpo i höstas. Pressen presenterades första gången 2018, men har förfinats och hade sin officiella världspremiär på Labelexpo Europe.

Dags för framtidsspaning

All engångsplast borta på Lidl

Postnord säljer dagligvarulogistiken

Förpackningen störst klimatpåverkan

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

Plast på kartong ett minne blott?

Stora Enso lanserar nya kartongkvaliteter med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar.

Plus

Han ska förädla skogens rester

Jodå, även vi har problem med plastpåsar i naturen

Den 1 maj införs som bekant en ny skatt på plastpåsar.

Hallå Där Håkan Ohlsson!

De höjer priset på kraftliner

Ljus styr plastens rörelse

Emballator Tectubes investerar i ny teknik

Lantmännen: högsta resultatet någonsin

Biobaserad och nedbrytbar

Axfood passerar 50 miljarder

På Nytt Jobb
Ny på Tara Pac

Hittar och reparerar egna skador

Mindre plast än beräknat återvinns

Etablerar kontor i Mexico

Hallå där Caroline Uddström!

Design
Tio finalister klara!

Se alla Företagens egna nyheter

Hur kan RFID öka din konkurrenskraft?

Gör 2020 till året för smart tillverkning!

Nytt samarbete mellan HMS Networks och Wexoe AB

Vad krävs för framgångsrika automationslösningar?

Du kan snabbt och enkelt se att muttrarna är rätt monterade!

Microspot-lysdioder för exakta utvärderingar!

Sträckfilm med sockerrör – CO2 positiv

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Det började med en rostig amerikanare…

DS Smith talar om förpackningstrender på Digital Trends

Energieffektiv förpackning av pizzatopping

Givare som tål tuffare miljöer!

Säkerhet över IO-Link!

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Podcast: Hur ska vi få hö på plastberget?

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

DS Smith presenterar Easy Ad på Euroshop

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

DS Smith ansluter till 4evergreen

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Optoelektroniska givare, till vilken nytta?

Sänd till en kollega

0.328