23948sdkhjf

Kina fasar ut engångsprodukter av plast

Kina följer i EU:s spår och fasar ut engångsartiklar av plast. Förbudet kommer att påverka volymen av plast som importeras till Kina, förutspår konsultfirman Wood Mackenzie.

Igår tillkännagav National Development and Reform Commission and the Ministry of Ecology and Environment bestämmelser som syftar till att begränsa produktion, försäljning och användning av engångsprodukter av plast.

– Detta kommer med säkerhet att påverka plastkonsumtionen och därmed den petrokemiska industrin. Polyetenkonsumtion kommer att påverkas eftersom det är den viktigaste råvaran för att producera förpackningsfilm och påsar, säger William LiU, Senior konsult på Wood Mackenzie.

Förbudet införs till en början enbart i större städer och berör då användning av engångsprodukter som plastpåsar, sugrör, och tallrikar, muggar och bestick av plast. När förbudet rullas ut över hela Kina och ersättningsprodukter vinner mark kommer Kinas import och konsumtion av polyeten att påverkas, menar Wood Mackenzie. Kina är världens största polyetenimportör.

– Landet konsumerade mer än 33 miljoner ton polyeten 2019 varav 40 % importerades från producenter i Mellanöstern och andra asiatiska länder. Det ny införda förbudet för engångsprodukter  av plast kommer på sikt att påverka importvolymen, säger William LiU.

En parallell kan dras till Kinas förbud av import av plastskrot. 2017 importerade Kina 3 miljoner ton plastskrot. Sedan förbudet infördes har Kina bara importerat 10 000 ton plastskrot.

– Om förbudet för engångsartiklar av plast kommer att ha samma dramatiska effekt på importen av plast beror till stor del på om ersättningsmaterial kommer att finnas. Plast har jämfört med material som papper, glas, trä och metall många fördelar i dagligt bruk, såsom att vara lätt, lätt att bearbeta och framförallt ett konkurrenskraftigt pris, säger säger William LiU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109