23948sdkhjf

Årets matbluff – alla finalisterna

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

162 nomineringar har blivit fem finalister. Här är produkterna som lurat kunderna mest, enligt Äkta vara.

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”.

Läs också: Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

– Jag ser priset som ett årligt tillfälle för Sveriges konsumenter att sätta ned foten och tala om vart gränsen går. Livsmedelsverket och företag anser att en smördeg får kallas smördeg även om den inte innehåller något smör. Vi tycker att det har gått för långt, säger Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara och jurymedlem i Årets matbluff, till Fri Köpenskap.

Med antipriset vill Äkta vara komma bort från att framsidan och produktens budskap säger en sak medan den finstilta texten i innehållsförteckningen ofta målar upp en annan bild.

En del tycker nog att det är jobbigt att vi försöker röra om i grytan och inte låta livsmedelsföretagen jobba ostört. Sedan tror jag även att det finns många som uppskattar transparens. Såväl livsmedelsföretag som konsumenter.

Rekordmånga nomineringar, 162 stycken, har inkommit till Årets matbluff och från dem har juryn plockat ut fem finalister som de anser lurat sina kunder mest under 2019. En av finalisterna är Alpros vispbara sojaprodukt.

Läs också: Kronhjortskav utsedd till Årets matbluff

– När man marknadsför produkten som en sojaprodukt så är det nog ganska många konsumenter som förväntar sig att det rör sig om mer än två procent sojabönor. Dessutom är det nog många som blir upprörda när de inser att den vegetariska produkten de köpt innehåller 25 procent av den ständigt omdebatterade palmoljan, konstaterar Björn Bernhardson och tillägger:

– I det här fallet vore det mer rimligt om produkten hette palmvisp eller vegovisp, men dessa ingredienser skyltar man ju naturligtvis inte gärna med. Dessutom står det att den bör förvaras i kylen i max 7 grader men egentligen är den ultrapastöriserad och kan gott staplas på de vanliga butikshyllorna snarare än att stå i kylen och slösa ström.

Björn Bernhardson, Äkta vara.

En annan produkt som Äkta vara inte anser har rent mjöl i påsen är Sempers glutenfria produkt Bovete & teff-mjöl.

– Mjöl bygger på att man maler kärnor av sädesslag. I det här fallet består produkten bara av tre procent teff och 23 procent bovete. Tillsammans med rismjölet som man inte lika gärna skyltar med så uppgår själva mjölet bara till 45 procent. Resten är olika stärkelser, förtjockningsmedel och annat, säger Björn Bernhardson.

Vinnaren i Äkta varas antipris tas fram genom en öppen omröstning bland konsumenterna på Äkta varas webbplats. Förra året vann Lättas margarin gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk där den största ingrediensen utöver vatten var palmolja.

Produkten är inte med bland årets finalister men har enligt Björn Bernhardson nominerats av flera konsumenter även i år.

– De har gått ut med ett nytt recept där raps är den största ingrediensen. Detta har man däremot inte åstadkommit genom att öka mängden raps utan snarare genom att späda ut palmoljan med sheaolja som är en annan långväga fettsort, ursprungligen härstammande från Afrika, hävdar Björn Bernhardson.

Leverantörerna är besvikna över finalistplatserna i Årets matbluff.

Det sista vi gör är att bluffa, säger Mats Tärning, medgrundare av Wellnox till Fri Köpenskap.

Läs leverantörernas svar här.

Här är alla finalisterna i Äkta varas antipris Årets matbluff 2019 

Skånemejerier – Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb

Sötad med fruktkoncentrat

En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. "Inget tillsatt socker" stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.

Semper gluten free – Bovete & Teff, Mjöl

Inte bara mjöl i påsen

Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

Pågen – Brioche hamburgerbröd

Bakat utan karaktäristiska råvarorna

Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Rå – Blåbär

Kallpressad fast värmebehandlad

Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.

Alpro – Cuisine soya vispbar

Nästan ingen soja

Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått medhjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.

Foto och motiveringstexter: Äkta vara

Läs leverantörernas svar på kritiken här.

Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skanem Stavanger köpte press från Nilpeter

Tetra Pak lanserar marknadsplats för Food & Beverage producenter

Nytt CPET-tråg genomskinligt

Tetra Pak leder racet mot förnybart

Tetra Pak överväger att helt gå över till växtbaserat material på takåsförpackningen Tetra Rex.

Samordnar Sveriges arbete för hållbar plastanvändning

Mittuniversitetet drar igång 3d-printutbildning

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Arkiv

Så här ska Kina fasa ut plasten

Ny IVA-rapport: Så kan plast bli cirkulärt och resurssmart

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

Globalt prepress nätverk växer

Sluten cirkel på PACK@lunch

Ny teknik för laxtransport på tåg

Nestlé i storsatsning för återvunnen plast

​Nestlé storsatsar för att möjliggöra ökad användning av återvunnen plast till livsmedelsförpackningar.

Kina fasar ut engångsprodukter av plast

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Gaia lanserar nytt förpackningsmaterial

Syntegon Technology det nya namnet

Italienska maskiner tappar mark i Ryssland

Träfibrer ger billigt elektriskt ledande material

Årets första PACK@lunch idag

Årets matbluff – alla finalisterna

Mackmyras dom ska omprövas

Delar ut återanvändningsbara biokompositlock

Duni omorganiserar

Ny medlem i 4evergreen

Brand hos pappersbruket

Huhtamäki köper i Sydafrika

SUP med återvunnen PE

KUKA öppnar i Danmark

132 punkter i klimatpolitisk handlingsplan

Produkt återkallas på grund av förpackning

På Nytt Jobb
Ny vice VD i Walki

Målsnöret allt närmare för Braskems nya PP-fabrik

Coca-Cola testar förarlösa transporter – ihop med Axfood

Sundström ett finskt Lejon

Se alla Företagens egna nyheter

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Podcast: Hur ska vi få hö på plastberget?

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

DS Smith presenterar Easy Ad på Euroshop

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

DS Smith ansluter till 4evergreen

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Optoelektroniska givare, till vilken nytta?

God Jul och ett Gott Nytt År!

Enkel tillgång till effektiv verktygshantering, går det?

ISO 17025 - Ackrediterad testning av skyddsbeläggningar

Balluff tar dig ett steg närmare IIot!

Snart är den här – vår nya multisensor!

Wellplast AB söker två projektsäljare

God (h)jul önskar vännerna på Balluff!

Tillförlitligt resultat med positions- och trycksensorer!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

100% vegetabiliska produkter

Vi på Balluff värnar om miljön – för framtidens skull!

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Hur minskar du driftstopp hos er?

Specialdesignad Lösning till KVIK

Sänd till en kollega

0.142