23948sdkhjf

Mackmyras dom ska omprövas

Tas upp igen i högsta instans.

Den 17 oktober förbjöd Patent- och marknadsdomstolen Mackmyra att använda sig av sex bilder i sociala medier då dessa ansågs vara otillbörliga och inte levde upp till den så kallade bildregeln.

Bilderna som publicerades på sociala medier visade bland annat en kvinna med blomsterkrans nära en Mackmyraförpackning och en flaska i ett solur i en skog. KO anser att bilderna anspelade på stämningar och känslor samt "var osakliga och saknar mer eller mindre samband med innehållet i förpackningen".

Mackmyra överklagade domen och nu har Patent- och marknadsöverdomstolen, som högsta instans, alltså beviljat prövningstillståndet.

Enligt Mackmyra hotar domen hela näringens exportmöjligheter.

– Domen innebär hinder för vår kommunikation och i förlängningen riskerar den att helt förhindra export av hantverksmässiga drycker i vår bransch. Den snedvrider konkurrensen mellan svenska och utländska aktörer och vi kommer dra den här saken så långt det krävs. Vi tror och hoppas att Patent- och marknadsöverdomstolen delar vår bedömning säger Magnus Dandanell, vd på Mackmyra i en kommentar.

Mackmyra anser att flera av bilderna riktar sig till en utländsk målgrupp i Storbritannien och Tyskland, varpå svenska regler inte kan tillämpas.

Även Alkoholgranskningsmannen (AGM), alkoholbranschens egna självreglerande organ välkomnar prövningen.

– Domstolen undviker helt att ta upp de frågor som behövs för att få klarhet i vad som i det här fallet är måttfullt och inte. Det branschen behöver är mer tydlighet kring hur lagstiftningen ska tolkas och domen bidrar till det motsatta. Det är därför positivt att Patent- och marknadsöverdomstolen omprövar domen, säger Mattias Grundström på AGM.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125