23948sdkhjf

Bygger anläggning för kemisk återvinning

Amerikanska kemiföretaget Eastman har utvecklat två cirkulära produktionsprocesser. En anläggning som förväntas vara klar inom 24 till 36 månader, är just nu under uppbyggnad. Vid anläggningen ska kemiföretaget utföra kemisk återvinning på en bred blandad ström av polyesterpolymerer med en process som kallas metanolys. 

Insatsströmmen inkluderar polyestrar såväl som färgad, belagd och kontaminerad polyeten, säger Holli Alexander, strategisk chef för global hållbarhet vid Eastman. 

Företaget uppger att dess process kan bryta ner plastavfallet i två basmonomerer, dimetyltereftalat och etylenglykol, från vilken jungfrulig polyester är tillverkad. 

-Vår avsikt är att använda dessa monomerer som intermediatorer för den egna sampolyesterproduktionen, säger han. Några av de varumärken han har i åtanke är Tritan, vilken primärt används för hushållsartiklar för konsumenter, och Eastar för förpackningar och glasliknaden kosmetiska förpackningar. 

Den andra återvinningsprocessen är baserad på förgasning. Eastman kallar detta tekniken för Carbon Renewal Technology (förnyelse av kol). Tekniken beskrivs som en “cirkularisering av en befintlig produktionsprocess".

I den nya processen kommer Eastman att ta in en mycket bredare ström av blandad plast, inte begränsad till polyester, och bryta ner dem i de grundläggande kemiska beståndsdelarna av kolmonoxid och väte. Dessa två kemikalier, i kombination, bildar en syntesgas.

Källa: recyclinginternational.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111