23948sdkhjf

Visade förpackningsfilmer för framtiden

Südpack viade på årets Fachpack att man tillhör de ledande leverantörerna av framtidssäkrade hållbara livsmedelsförpackningar. I montern fanns en rad intressanta produktnyheter att ta del av.

I kategorin resurssnåla filmer framhölls bland annat MAP-toppfilmen Veraplex Plus, som är en särskilt stabil lockfilm, även för stora förpackningar, med 29 procent mindre material. Ur Multipeel-sortimentet erbjuder Peel xPET en liknande effektivitet, med 12 procent lägre materialförbrukning i förpackningen, samtidigt som den ger absolut tillförlitlig förslutning på filmer tillverkade av mono-PET eller kristallin PET, och på förpackningar med antiblock eller silikonbeläggning.

Inom återvinning och förnybara material är utvecklingen inom Südpack stark. Följaktligen finns många av Südpacks befintliga foliekoncept också tillgängliga i produktgruppen xPEP; baserad på polyolefiner erbjuder det ökad återvinningsbarhet.

Tillverkare kan till exempel välja Safe Peel Clear xPEP. Det ger samma beprövade tätningsprestanda som systerprodukterna, men i kombination med PP-förpackning är upp till 96 procent återvinningsbart. xPEP-lösningar för Multifol, flow wrap och Multipeel-produkter finns också tillgängliga. I denna variant erbjuder Multipeel xPEP-koncept en imponerande 90 procent återvinningsbarhet på Ecoterm-skalan.

– Återvinningsbarheten hos våra filmlösningar är en väsentlig aspekt. Samtidigt vill vi förbättra vårt oberoende från oljebaserad råvara för att ytterligare minska våra filmers CO2-avtryck, säger Carolin Grimbacher, VD och chef för forskning och utveckling på Südpack.

– I produktlinjerna “Planova” och “xpect” fokuserar Südpack därför på förnybara resurser: majstärkelsebaserad PLA för Planova-serien, och biobaserad polyeten (PE), härrörande från sockerrör, för xpect-linjen.

Användningen av biobaserad PE och PLA fortsätter att växa inom Südpack: produkter från xpect-linjen finns som MAP-film, topp- och bottenfilmer och som flowpack och ger samma funktionalitet som de som är tillverkade av konventionell PE. Detta är en stor fördel för vidare bearbetning: tillverkare som väljer xpect-filmer kan fortsätta att använda sina nuvarande förpackningsmaskiner och kan trycka sin design med rotogravyr, flexo eller digitaltryck precis som de har gjort tidigare men samtidigt förbättra imagen av sina varumärke avseende hållbarhet.

En annan tydlig trend är produkter som en kombination av papper och film. Produkterna Veraplex Craft, Ecocraft Skin och Ecocraft Shape utgör den nya Südpack Craft Line, som kännetecknas av ett naturinspirerade utseende och känsla och goda tryckbarhet. Alla lösningar kombinerar ett tunt skikt av plast med papper - och oförminskad prestanda.

På Fachpack kunde besökare se den nya bottenfilmen Ecocraft Shape, som är särskilt flexibel. Den är tillverkad av 80 procent papper och har ett tunt lager PE på insidan i kontakt med produkten. Den här metoden sparar plast och gör det också möjligt att flexibel anpassa förpackningen till produkten: Ecocraft Shape kan djupdras upp till 15 millimeter och erbjuder förpackningar med ett tilltalande utseende och känsla, särskilt för ost, korv och köttprodukter.

Vidare, efter användning, tillåter Ecocraft Skin att kartongen och filmen enkelt kan separeras: tydliga och enkla sorteringsinstruktioner på förpackningarna och material lätta att separera gör att sorteringen av förpackningsavfallet går snabbt och enkelt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078