23948sdkhjf

Livsmedelspåse med kemisk återvunnen plast

Från allt fler håll dyker det nu upp exempel på produkter som innehåller återvunnen plast från kemisk återvinning. På Fachpack i Nürnberg visades en ståpåse tillverkad av Mondi i samarbete med BASF och för den holländska livsmedelstillverkaren Coroos, specialiserad på förädling av frukt, grönsaker och baljväxter för premiumvarumärken och EMV (private label).

Påsen har ett innerskikt av orienterad polyamid OPA-12 som till 100 % består av kemiskt återvunnen plast. Skiktet utgör endast 12 % av den totala förpackningsvikten men är ett viktigt steg för att visa att kemiskt återvunnen plast kan ersätta jungfrulig plast i de mest krävande förpackningsapplikationerna, menar Graeme Smith – Sustainability Manager på Mondi Consumer Packaging.

– Det är viktigt att visa på fungerande konceptet när man vill skapa genombrott för kemisk återvinning och detta är en viktig del av färdplanen för att kommersialisera denna process, säger Graeme Smith.

Ståpåsen är tillverkad för Coroos eget premiumvarumärke Servero och visades på Fachpack.

– Coroos samarbetar i detta projekt eftersom vi bryr oss om hållbarhet och undersöker olika alternativ för att förbättra vårt fotavtryck, till exempel genom att använda förpackningar från återvunnet material, förpackningsmaterial som kan återvinnas och eller återanvändas, säger Elke Schroevers, marknadschef, Coroos.

Kemisk återvunnen plast har samma egenskaper och renhet som jungfrulig plast och kan därför utan att riskera produktsäkerheten eller produktkvaliteten användas i direktkontakt med livsmedel. Detta är inte fallet med mekaniskt återvunnen plast som återvunnits från använda konsumentförpackningar.

Plastens kvalitet varierar och den kan även efter återvinningsprocessen innehålla föroreningar. Bådadera gör att plasten är en svår utmaning att använda för livsmedel, som kräver en garanterad barriär och ett material vars egenskaper är till 100 % kända.

Kemisk återvinning ses därför som en process med stor potential att storskaligt sluta kretsloppet då den största avsättningen för plast är just plastförpackningar för dryck och mat.

Men för att kunna gå från en pilotfas som kemisk plaståtervinning just nu befinner sig i till storskalig marknadsproduktion måste en rad olika tekniska, regulatoriska och ekonomiska frågor fortfarande lösas, menar BASF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.176