23948sdkhjf

Avfall Sverige återupptar diskussioner med producenter

För att understödja lokala samråd i kommunerna om den bostadsnära insamlingen av förpackningar och tidningar återupptar Avfall Sverige nu diskussionerna med producenterna.

En överenskommelse om hur kommuner och näringsliv kan samarbeta för att öka den bostadsnära insamlingen av förpackningar och tidningar ingicks i april. Den skulle bana väg för konkreta lösningar som uppfyllde kraven i den nya avfallslagstiftningen, genom samtal mellan Avfall Sverige, producenterna samt Sveriges Kommuner och Landsting. I maj avbröt dock Avfall Sverige samtalen tillfälligt. Skälet var bland annat att producenterna saknade en flexibel inställning till att anpassa sina system till lokala insamlingslösningar.

I juni publicerade Naturvårdsverket en vägledning om hur de nya förordningarna för förpackningar och returpapper bör tolkas. Avfall Sverige välkomnar bland annat de förtydliganden som görs i vägledningen om producenternas ekonomiska ansvar.

    Naturvårdsverkets vägledning kring de nya förordningarna klargör många frågor. Bland annat anges det tydligt att producenterna bör bekosta kärl och att hänsyn ska tas till hur kommunerna valt att samla in mat- och restavfall. Därför finns det nu goda utsikter att komma vidare i diskussionerna, säger Lars Stjernkvist, ordförande för Avfall Sverige.

    Du kan åstadkomma mer om industrin och det offentliga kan slå armkrok, men villkoret är att samverkan kan kombineras med att driva återvinningen framåt. Nu har vi chansen att gemensamt skapa ett verkligt producentansvar och därmed bidra till den cirkulära ekonomin, säger Lars Stjernkvist vidare.

    Kommunerna har visat sin vilja att lösa det här. Utgångspunkten måste dock vara full kostnadstäckning för det som kommunerna åtar sig att göra som uppdragstagare åt producenterna. Nu ligger bollen hos producenterna, konstaterar Avfall Sveriges vd, Tony Clark.

Avfall Sverige har också för avsikt att inleda samtal med TMR kring att ingå ett samverkansavtal, motsvarande det som har ingåtts med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, angående kommunerna som uppdragstagare för insamling av förpackningsavfall och returpapper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.422