23948sdkhjf

Ny ordförande för Grafiska Företagen

På Grafiska Företagens årsmöte i maj skedde ett byte på ordförandeposten. En stor sak eftersom det så sällan sker. Efter 11 år lämnade Göran Gustafsson posten. Han passade ordförandeklubban vidare till Thorbjörn Sagerström, VD för DS Smith Packaging Sweden AB.

Thorbjörn Sagerström har ett långt förflutet i förpackningsbranschen, innan DS Smith var han också på kartongförpackningsföretaget Ekmans i Jönköping, numera en del av Schur Pack Sweden. Han har inte tidigare suttit med i styrelsen för Grafiska Företagen.

– Jag ser fram emot detta. Det ska bli väldigt kul att ta vid efter Göran och jobba vidare med många frågor, säger Thorbjörn Sagerström.

Grafiska Företagen ägnade morgonen på Print Next åt att hålla årsmöte i natursköna Frösundavik. Årsmötet avslutades med att Göran Gustafsson i en symbolisk gest överräckte ordförandeklubban till Thorbjörn Sagerström.

Det var blandade känslor hos Grafiska Företagens ordförande Göran Gustafsson som gjorde sitt sista årsmöte som ordförande efter 24 år i styrelsen och 11 år som ordförande. Han beskrev det som vemodigt och känslosamt.

– Det har varit en förmån att jobba i förbundet, jag gillar branschen, jag gillar människorna. Det har varit fantastiskt trevliga år, tack vare er, sa Göran Gustafsson.

Under sina år som ordförande har han lett Grafiska Företagen i stora förändringar. Ravindra Parasnis tackade av Göran och berättade om delar av det omfattande arbete som Göran varit med och drivit igenom. En av de stora sakerna han åstadkommit gjorde så att Grafiska Företagen blev en del av industriavtalet och då fick en större möjlighet att påverka lönebildningen.

En annan fråga han var drivande i var Grafiska Företagens ingående i servicebolaget Arbio, där Grafiska Företagen samarbetar med Trä- och Möbelföretagen, Skogsindustrierna och Gröna arbetsgivare, samt en flytt till Näringslivets hus. Och inte minst påpekade Ravindra Görans lättillgänglighet som en särskilt bra och uppskattad egenskap.

Grafiska Företagen fick också ny 1:a vice ordförande och 2:a vice ordförande. Annica Axelsson, Brand Factory valdes till 1:a vice ordförande och Tor Dahlskog, TetraPak är ny 2:a vice ordförande.

Branschföreningarna startade morgonen med sina respektive årsmöten. En del förändringar blev det i de olika föreningarna.

Ett tjugotal medlemsföretag kom till Svenska Kartongförpackningsföreningens årsmöte som bestod av en formell del och av två föredrag som handlade om barriärer. Ett aktuellt ämne med tanke på de krav som ställs på miljöhänsyn och återvinningsbarhet.

Två nya personer valdes in i styrelsen. Rosmary Pålsson, ÅR Carton, ordinarie ledamot och Lars Lindberg, Heidelberg, adjungerad ledamot. I övrigt är styrelsen oförändrad.

Hos Futura valdes ny ordförande. Robine Hedlund, ABA tar över efter Sofia Ljungberg Igbe, Ljungbergs tryckeri. Jonas Rydje, All-media Öresund valdes till ny vice ordförande.

Hos SGM, Sveriges Grafiska Medieförening, skedde inga förändringar utan styrelsen omvaldes utan några invändningar. Till Grafiska Kammaren blev det ett nyval av Jens Green, Brand Factory. Under mötet presenterades statistikinsamlingen som görs kvartalsvis och medlemsföretagen uppmanades att skicka in statistik.
I samband med det lyftes en önskan om att statistiken ska utvidgas till produktgrupper. I övrigt presenterades klimatkalkylatorn som ett bra verktyg för medlemsföretagen.

För SBI, Svenska Bokbinderiföreningen, blev alla omvalda. De har i nuläget en vakant plats i Grafiska Kammaren och valberedningen jobbar på att fylla den. En diskussionspunkt som kom upp var det stipendie som föreningen delar ut. Den här gången gick Ida Petrons stipendium till en bokbindare som ska gå en kurs i England.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093