23948sdkhjf

Sett på Scanautomatic 2018

Packmarknaden tog ett varv på mässan Scanautomatic i höstas och passade på att besöka några företag som hade valt att ställa ut på automationsmässan framför förpackningsmässan Scanpack ett par veckor senare.

Universal Robots premiärvisade

Universal Robots tillverkar samarbetande robotar och jobbar på marknaden genom distributörer som Edströms och Cobots Sweden. För företaget var det premiär som utställare i Sverige. Cobotar fanns så klart i montern. Universal Robots e-serie omfattar sexaxlade cobotar i tre storlekar med nyttolast på 3, 5 respektive 10 kilo. Men Thomas Hvarvenius som är Sales Development Manager i Sverige, pratade helst om hur Universal Robots leder utvecklingen i Cobot-segmentet och hur försäljningen av cobotar kommer att förändra människors arbetsvardag.

– Vi har bara sett början. Om 2-3 år exploderar robotiseringen på arbetsplatser med hjälp av cobotar. Cobotar kan användas i alla produktionslinjer och ersätta enformiga repetitiva arbetsuppgifter liksom mer komplexa moment. Fördelen är att en cobot kan ska stå sida vid sida med människor utan risk att skada någon.

Så fort en cobot vidrörs stannar den. I armen sitter pulsgivare i varje styrled som hela tiden rapporterar armens exakta läge. Koordinaterna ska överensstämma med kraftöverföringen och om armen möter ett hinder så peakar strömmen och armen stannar omedelbart.

– Pulsgivarna skickar en signal varannan millisekund så det går oerhört snabbt och finns ingen risk att armen kan göra någon illa.

Universal Robots är marknadsledande i världen på cobotar med hittills 25 000 sålda cobotar. Det målet nåddes i somras och firades med att den 25 000:e coboten levererades i en unik guldfärgad upplaga till kunden. Universal Robots är ett danskt företag i Odense på Fyn som startades så sent som 2005. Idag ägs det av amerikanska Teradyne, ett börsnoterat test- och automationsföretag med en omsättning på omkring 20 miljarder kronor. Universal Robots ökad sin försäljning med 72 % förra året till drygt 1,5 miljarder SEK och förväntas öka omsättningen med minst 50 % i år jämfört med 2017.

– Universal Robots förändrar marknaden för robotar. Medan traditionella robottillverkare fortfarande är fast i gamla tankesätt att robotar är svårt och komplicerat och inte för alla, bygger vår affärsmodell på att göra coboten tillgänglig för alla och göra den så enkel att alla kan programmera den. Vi kommer att behöver våra integratörer även i framtiden, men inte för alla användare. Våra cobotar kan redan idag köpas direkt från hyllan hos våra distributörer.

Som ett led i denna affärsmodell har Universal Robots i år lanserat Application Builder ett webbaserad program som guidar och vägleder användaren i val av cobot och gripverktyg och för programmering av coboten. Application Builder demonstrerades för första gången i Sverige på Scanautomatic. På samma sätt finns också UR Academy en webbaserade utbildning i cobotprogrammering. som gör att vem som helst kan bli en robotprogrammerare på 87 minuter.

– På samma sätt jobbar vi med partner på gripverktyg. Vem som helst kan bli leverantör av gripverktyg till våra cobotar. Ungefär som en smartphonetillverkare som erbjuder vem som helst att göra appar. Det enda kravet vi ställer på våra verktygsleverantörer är att det ska vara enkelt, säger Thomas Hvarvenius.

Cobotar är också till skillnad från traditionella robotar som står i cellburar, enkla att flytta från en plats till en annan.

– I traditionell tillverkning står roboten längs ett linjärt produktionsflöde. Med coboten kan man istället ha öar av produktionsenheter och flytta coboten mellan dessa där den för stunden som bäst behövs.

Löser svårlästa problem

Datalogic kända för sina mobila streckkodsläsare har även en produkter för avläsning som använder visionsteknik. Ett system heter Pattern Sorting Tool och kan till exempel användas för att identifiera produkter på ett löpande utifrån dess form, användbart när det inte finns någon kodmärkning alls. Ett annat, och som visades på mässan, är Advanced OCR Tool.

Det är en ny produkt som tagits fram för att lösa problemet med svårlästa koder, antingen de sitter på en etikett eller har skrivits direkt på produkten. Med avancerad mjukvara och kamerateknologi läser verktyget såväl streckkoder som datamatrix-koder under svåra förhållanden, som vid t ex ej uniform bakgrund, kurviga eller på annat sätt ojämna ytor och under varierande ljusförhållanden. Klarar koder med låg kontrast.

Användningsområdet sträcker sig från avläsning av traditionella bläckstråleskrivna koder på etiketter och förpackningar, datamatrix-koder på flaskor och burkar, direktmärkning (DPM) av mekaniska delar till validering av laserskrivna kodsträngar inom bilindustrin.

Snabb plockrobot

Automationsspecialisten Mitsubishi Electric visade sitt kunnande inom bl a robotteknik. Marknaden för robotar boomar just nu och får många svenska företag att flytta hem sin tillverkning till Sverige, menar Lars Ekelund, Division manager Scandinavia.

Mitsubishi är en av världens ledande robottillverkare och har den senaste tiden satsat stort på robotar i spannet 3-20 kilo, så kallade Scara-robotar, 4-axliga såväl som 6-axliga. I montern visades en Scara-robot i RH-FR-serien, en snabb plockrobot, som integratören XB Automation, nyligen installerat hos en kund i bilindustrin för plockning av komponenter, ett nytt koncept om att möta detaljerna, det vill säga plocka detaljen i samma riktning utan att ändra orientering på dem i processen.

– Lösningen utvecklades snabbt, på bara två månader, inklusive både mekanik och design. Vi tycker om att samarbeta med duktiga integratörer, säger Magnus Olsson, Mitsubishi.

Scara är robotmodellen för snabba, repeterbara och exakta punkt-till-punkt rörelser. Den perfekta lösningen för många processer som kräver plockning i hög hastighet.

Mitsubishi ställde inte på Scanpack men fanns med på mässan i Pronovas monter där en Scara-robot plockade till påsmaskinerna Pronova 535 och en Pronova 510 från ett plockbord.

Robotiserad 3D-printing

I RISE IVF:s monter visades möjligheterna med 3D-printing med robotteknik. Materialet man använde var PLA med 20 % inblandning av cellulosafiber. I cellen stod en specialbygd extruder intill en ABB-robot och byggde produktmodeller lager för lager. 3D-printig-cellen i montern var en miniatyr av en motsvarande stor cell med ABB-robot på RISE IVF centrum för utveckling av 3D-printteknik. I den stora cellen har man i samarbete med Svenska Woody och designstudion Skandal bl a producerat den böljande formad stol som visades upp i montern.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078