23948sdkhjf

Fossilfria laminat i förpackningar snart verklighet

Paper Province deltar i ett spännande projekt med syfte att utveckla en testbädd för fossilfria laminat, det vill säga den skyddande barriär som finns i förpackningar närmast livsmedlet.

– Bort med den oljebaserade plasten och in med fossilfritt, säger Peter Edberg, projektledare på Paper Province.

Alla är nog överens om att fossilfria förpackningsmaterial är framtiden. Men trots det har förpackningar som exempelvis chipspåsar och mjölkförpackningar ett skyddande laminat närmast livsmedlet som är gjort av fossilt material – det vill säga plast.

– Utan den här beläggningen går fettet igenom och mjölken håller kanske bara en dag, säger Peter Edberg.

Paper Province har beviljats 377 700 kronor i planeringsbidrag för projektet Testbädd fossilfria laminat som ska drivas tillsammans med RISE Service Labs, Brobygrafiska och UMV Coating Systems.

Det här är ett steg på vägen mot fossilfria laminat i förpackningar. Målsättningen är att skapa en möjlighet att testa, utvärdera och verifiera fossilfria förpackningsmaterial i semi-kommersiell skala.

Projektet är indelat i tre faser och det här är bara början.

– Om allt går som det är tänkt kommer en projekterings- och realiseringsfas att följa och resultatet bli att det finns en färdig förpackning utan fossiler som vi vet fungerar och som kan börja användas i kommersiellt bruk.

Projekt i miljonklassen

De andra faserna handlar om projekt i miljonklassen.

– Det är då vi kommer att börja bygga maskinen som ska tillverka laminatet och då ska vi ha med företag som vill börja använda de helt fossilfria förpackningarna.

Testbädden där laminatet ska testas finns hos projektdeltagaren UMV Coating Systems i Säffle. De har kommit på hur man kan bestryka förpackningar med fossilfria laminat och nu återstår bara de sista bitarna, som att skissa på hård- och mjukvaran och byta ut delar i den redan befintliga maskinen för att få allt att fungera. Det handlar bland annat om att få bio-materialet att torka snabbare.

Förutom att planera och utveckla testbädden i Säffle ska projektet visa på den miljömässiga nyttan med fossilfria laminat och beräkna hur stor marknad det här kan tänkas ta. Tanken är att testbädden ska attrahera både nationella och internationella företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094