23948sdkhjf

Sverige näst bäst i Europa på att återvinna plastförpackningar

Bara Danmark är bättre än Sverige när det gäller att återvinna plastförpackningar. I övrigt är skillnaderna stora mellan länderna i Europa.
Det här visar en ny rapport framtagen av Association of Plastics Manufacturers in Euorpe (APME). "Plastics - a material of choice for the packaging industry" , som rapporten heter, är den mest fullständiga och aktuella redovisningen över konsumtion och återvinning av plastförpackningar i Västeuropa.
Rapporten visar att de bästa länderna ligger på en stabil återvinningsnivå för plastförpackningar, som uppnåddes mellan 1998 och 1999, medan länderna längst ner på listan blir allt bättre. De sju länder som toppar listan återvinner över 50 procent av sina plastförpackningar. Danmark (85%), Sverige (79 %), Holland, (73%), Tyskland (70 %), Österrike (66 %), Belgien (55%) och Frankrike (49%).
När det gäller mekanisk återvinning av plastförpackningar är det bara fem länder som uppnått de minimikrav på 15 procent som EU satt upp. Tyskland (51%), Österrike (35%), Belgien (21%), Sverige (17%) och Holland (17%). De stora skillnaderna beror på flera faktorer såsom infrastruktur, geografiska och demografiska orsaker samt marknaden för återvunnen plast.
- Den europeiska plastindustrin anser att det för närvarande vore orealistiskt att ytterligare öka målen. Många länder har problem redan idag med att nå de uppsatta målen. Dessutom måste plaståtervinningen först och främst vara miljömässigt optimal, och hänsyn tas till både ekonomiska och lokala faktorer så väl som till miljön, säger Freddy Maréchal, specialist på förpackningar på APME:s teknik och miljöcentrum.
Övriga siffror i rapporten visar att den största delen av plastproduktionen går åt till förpackningar. 1999 gick ungefär 40 procent av all plastproduktion till förpackningar. Cirka 50 procent av alla varor i Europa är förpackade med plast. Viktmässigt utgör plasten dock endast 17 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109