23948sdkhjf

Restprodukt från ost blir förpackningsmaterial

Kan vi minska användningen av plast i förpackningar och i stället utnyttja material som går att kompostera? Ja, hävdar Martin Anker som nyligen försvarat sin avhandling om ”Ätbara, nedbrytbara filmer av vassleprotein som barriärer i livsmedel och livsmedelsförpackningar”. Materialet som han arbetar med kommer från vassle, en biprodukt vid tillverkning av ost. Vassle finns i stora mängder.”Vi har tagit fram ingående kunskaper om vad som styr vasslefilmers egenskaper, och hur de är uppbyggda. Därefter kan kommersiellt intressanta material utvecklas, berättar Martin Anker.Vasslefilmer är biologiskt nedbrytbara och utmärkta barriärer mot syre. Det gör dem speciell lämpade som barriär i livsmedelsförpackningar. Dock fungerar inte materialet som barriär mot vattenånga. Sammansatta filmer av vassleprotein och lipid är tänkbara lösningar. Lipiden fungerar som skydd mot vattenångan medan proteinfilmen står för syrgasbarriären och hållfastheten. Ätbara vasslefilmer har ett högt näringsvärde och kan läggas direkt som ytbeläggning på livsmedel. Arbetet har utförts vid SIK i Göteborg och Chalmers Tekniska Högskola. Avhandlingen, ”Edible and Biodegradable Whey Protein Films as Barriers in Foods and Food Packaging” kan beställas från SIKs bibliotek.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078