23948sdkhjf

Snabbmatskedjans annorlunda test – ta med egen tallrik så minskar vi förpackningar

En satsning för att minska förbrukningen av engångsförpackningar.

Den danska snabbmatskedjan Sunset Boulevard testar ett upplägg som ska bidra till att minska förbrukningen av förpackningar: Ta med egen tallrik och få 15 procents rabatt, heter det i erbjudandet.

– Vi har för länge sedan sagt adjö till en hel del engångsförpackningar på restauranger och som den första danska snabbmatskedjan testar vi nu en lösning där gästerna tar med egen servis, säger Sunset Boulevards vd, Jens Broch, i ett pressmeddelande.

Gäster som vill utnyttja erbjudandet och delta i testet ska beställa maten av de anställda vid kassan i Koldingrestaurangen, som då ser till att maten serveras på tallriken och en rabatt på 15 procent.

Erbjudandet gäller i en månad, och det kommer som en förlängning av ett provisoriskt EU-avtal om en europeisk förpackningsförordning, där just minskningen av engångsförpackningar inom snabbmatsbranschen är ett av målen.

I den senaste kompromissen, som formellt ska röstas igenom i fullmäktige och riksdag innan det träder i kraft, nämns att bland annat snabbmatsbranschen eventuellt måste vara skyldig att erbjuda konsumenterna möjlighet att ta med egna behållare för maten.

– Vi är redan på god väg, vi väntar inte på lagstiftningen. Att ta med service är kanske en del av lösningen för oss. Nu testar vi – och sedan får vi se, säger Jens Broch.

Han påpekar att det inte är första gången som Sunset Boulevard är först med att vidta åtgärder i området. 2019 slutade kedjan att dela ut plastsugrör och plastlock till matgäster på restaurangerna, och kedjan var först med att ta bort plastsugrör helt i februari 2020.

Även hamburgerlådor och engångsmuggar har tappats i restaurangerna, där gästerna i stället serveras burgaren i en liten pappersficka och läsken i en återanvändbar kopp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141