23948sdkhjf

Danska Århus blir först ut med pantbaserat retursystem för kaffekoppar

I Danmarks näst största stad Århus blir det slut med att slänga engångskaffekoppar i sopkorgar, på gatan eller i parker.

Som en del av ett treårigt försök kan man nu välja en återanvändningsbar kopp när man köper varma eller kalla ”to-go-drycker”, som sedan kan pantas i speciella automater. Staden blir i och med detta den första platsen i världen med ett gemensamt pantsystem för ”to-go-kaffekoppar” med speciella pantautomater, framgår det av ett pressmeddelande.

Försöket är ett samarbete mellan Aarhus kommun och Tomra, tillverkare av pantautomater. Det är frivilligt för kaféer eller restauranger om de vill erbjuda den pantbara kaffekoppen till sina kunder. I början blir det möjligt att köpa kaffekoppen på cirka 40 ställen i Århus och intresset för försöket är stort.

I första omgången kommer det att produceras 40 000 ”to-go-kaffekoppar” och etableras 25 till 30 pantautomater i centrala staden. Därefter kommer det att produceras fler kaffekoppar efter behov. Varje pantad kopp ger fem danska kronor i pant, som automatiskt återbetalas till kortet när koppen lämnas in i en av automaterna. Kopparna samlas in dagligen och transporteras med el-cykel eller el-bil till en lokal diskstation. Efter att de har diskats transporteras de igen ut till kaféer och restauranger som deltar i försöket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094