23948sdkhjf

Max IV får 40 miljoner kronor extra – viktig forskning äventyras

Regeringsbudgeten föreslår mer pengar till forskningsanläggningen som har drabbats av betydande kostnadsökningar.

För att inte viktig forskning ska äventyras föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2024 att Vetenskapsrådet får totalt 40 miljoner kronor för ett ökat bidrag till Max IV. Detta enligt ett pressmeddelande.

Den nationella forskningsanläggningen har drabbats av betydande kostnadsökningar. Bakgrunden till de stora ekonomiska påfrestningarna är kraftigt stigande energipriser och ökade hyreskostnader. Med tillskottet ska anläggningen kunna vara i full drift.

Näringslivet har också ett ökande intresse för möjligheterna som Max IV innebär och flera industriforskningsprojekt som bland annat kopplar till cirkulär ekonomi pågår. Men medlen ska förhoppningsvis även leda till nya forskningsprojekt.

– [...]En nedstängning av anläggningen skulle leda till kraftiga förseningar av viktig forskning, eller att forskningsprojekt behöver avbrytas helt[...], säger utbildningsminister Mats Persson.

Max IV är en forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet och bedriver forskning inom områden som är avgörande för den gröna omställningen, till exempel förnybara material, förpackningar, batterier och solceller. Hit kommer forskare från universitet, högskolor och näringsliv från Sverige och internationella användare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079