23948sdkhjf

Burk-Pucko nu med pant

Pucko i aluminiumburk har hittills inte haft någon pant och därför inte gått att panta i de automater som finns för burkar och flaskor. Men nu har det blivit ändring på det meddelar Arla som äger Pucko.

Pucko är något av kultdryck i Sverige. Sedan lanseringen 1954 har den klassiska chokladmjölken blivit ett måste för många till korven eller i skidbacken. Hösten 2019 fick den klassiska Puckoflaskan sällskap av aluminiumburken.

Sedan dess har Arla drivit på för att burkarna ska gå att panta, och nu har det äntligen blivit möjligt. Anledningen till att det inte har gått att panta Pucko-burken är att Returpack haft en regel som förbjuder drycker med mer än 50 procent mjölk att ingå i retursystemet.

Detta på grund av risken för att kvarvarande innehåll av mjölk surar och börjar lukta illa. Det påstods, enligt Arla, även att funktionaliteten på pantautomaterna skulle påverkas av Puck-burkarna. Arla har dock bevisat att den farhågan har varit obefogad eller åtminstone starkt överdriven.

Sommaren 2020 genomförde Arla ett test med sex ICA-handlare i Västsverige. Ingen av butikerna märkte av vare sig dålig lukt eller problem med pantautomaterna.

– Med testresultaten i ryggen tog vi en förnyad diskussion med Returpack. Det gav resultat. Från och med i dag kan du äntligen panta dina Puckoburkar, säger Daniel Snöhäger, ansvarig för Pucko på Arla.

Drygt 1,4 miljoner burkar om året kan nu pantas istället för att slängas i metallåtervinningen, eller i värsta fall soporna. Hållbarhetsvinsterna är många. Återvunnet aluminium skapar 96 procent mindre koldioxidutsläpp än nytt. En aluminiumburk ger dessutom cirka 79 procent lägre koldioxidutsläpp per liter vid tillverkning än en normalstor glasflaska.

Den väger även 20 gånger mindre och är ungefär dubbelt så effektiv att packa vid transporter.

– Enligt våra kalkyler kommer cirka 24 ton aluminium per år att återvinnas, vilket bidrar till minskade koldioxidutsläpp på omkring 248 ton per år. Det motsvarar 250 flygresor London-New York, säger Daniel Snöhäger och sammanfattar vad han vill ha sagt i två ord: Panta Pucko!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125