23948sdkhjf

Vinner Red Dot för FlexPacker

För första gången har en industriell deltarobot fått utmärkelsen Red Dot Award. Utmärkelsen går till ABB:s IRB 390 FlexPacker, en pick-and-place-robot som har utformats för ultrasnabb förpackning av produkter.

– Jag gläds åt att IRB 390 FlexPacker har fått detta prestigefyllda pris, säger Marc Segura, chef för ABB Robotics.

– Vi har haft ett nära samarbetat med våra kunder och utvecklat en robot som kan svara upp till efterfrågan på fler färdigpaketerade produkter. Därför har vi utvecklat en innovativ lösning som kombinerar hastighet, nyttolast och finmotorik för att hjälpa kunderna att göra sina produktionslinjer mer flexibla så att de kan hantera tillväxten av låga volymer, stor mix och en produktion med högre nyttolast. Med den rena, enkla och moderna estetiken har IRB 390 utformats att inge förtroende hos användarna.

Red Dot juryn består av 50 internationella designexperter som undersöker och utvärderar tusentals bidrag varje år. 2022 letade Red Dot Award-panelen efter produkter som uppvisade designkvalitet och en hög grad av innovation.

Deltaroboten FlexPacker har särskilt utformats för ultrasnabb plockning med hög nyttolast samt effektiv förpackning av varor på upp till 15 kg. Under utvecklingen lades särskilt fokus på färdigpaketerade produkter, där produkterna kan placeras vertikalt, vilket gör att de lämpar sig väl för livsmedelsindustrin, läkemedel och konsumentpacksegmentet. Roboten har fyra eller fem axlar och den ”lutande” axeln förstärker flexibiliteten och innebär att den sekundära paketeringen går snabbare och effektivare.

Juryn prisade den ”stilrena designen, kvaliteten och innovationshöjden”. FlexPackers två nya leder ger den en större frihet. Ett resultat av en radikal redesign av standarddeltarobotens parallella armar blir att dessa leder ger en ökad styvhet att motstå ytterligare belastning så att FlexPacker kan plocka fler eller tyngre artiklar eller använda större, mer sofistikerade gripare. Lederna är tätade, vilket gör att de är underhållsfria under robotens hela livslängd.

Juryn menar vidare att FlexPackers utseende speglar dess höga funktionalitet och den vita färgen gör den estetiskt tilltalande samtidigt som den blir enkel att hålla ren. Det finns mycket få horisontella ytor och den enkla, geometriska formen förebygger ansamling av smuts och bidrar därmed till att upprätthålla drifthastighet och precision.

 FlexPacker Delta Robot är den tredje roboten från ABB som får designpriset från Red Dot efter den samarbetande roboten GoFaTM 2021 och YuMi, den tvåarmade samarbetande roboten, som fick utmärkelsen 2011. ABB har varit ledande inom deltarobotsegmentet i över två decennier och FlexPacker är den första industriella deltaroboten som tar hem utmärkelsen och är svaret på den växande trenden inom plock-och-pack-lösningar, där den sparar utrymme genom att byta ut två sex-axlade robotar mot en fem-axlad.

Fotnot: Namnet deltarobot kommer av bokstaven Delta Δ, den fjärde bokstaven i det grekiska alfabetet. I det joniska talbeteckningssystemet hade Delta siffervärdet 4 (antal armar på en deltarobot). Delta används inom matematiken för att beteckna differens eller förändring, exempelvis då riktningskoefficienten för en punkt ska bestämmas på X- och Y-axeln, enligt en särskild formel.

Kort om deltarobotar

Deltarobotar har vanligtvis tre till fyra lättviktsarmar av kolfiber som sträcker sig nedåt från huvudrobotkroppen. På grund av denna design kallas de ibland också för spindelrobotar. Armarna är sammanfogade i mitten, vilket får dem att böjas inåt och förenas i en verktygsplatta som. På denna fästs gripverktyget.

Varje arm är ansluten till en motor som är placerad i robotens huvudkropp. Motorerna koordinerar armarnas rörelser i upp- och nerrörelser, vilket trycker deras leder inåt och utåt. Dessa ledrörelser gör att verktygsplattan rör sig över X-, Y- och Z-axlarna, vilket skapar ett cylindriskt arbetssätt. En av robotarmarna används för att styra gripverktyget genom att sträcka sig från mitten av robotkroppen.

Deltarobotar är kända för sin höga hastighet och höga accelerationer. Det är deras design som gör dem snabbare än andra typer av industrirobotar. De flesta industrirobotar har motorer placerade i robotarmen, vilket gör dem lämpliga för tyngre nyttolastapplikationer.

Men motorer i robotarmen tillför vikt, vilket omöjliggör höga hastigheter. Med deltarobotar är alla motorer placerade i huvudkroppen ovanför arbetsområdet. All rörelse kommer från de extremt lätta robotarmarna, vilket möjliggör lågt motstånd för otroligt snabb arbetshastighet och acceleration.

Källa: robotsdoneright.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093