23948sdkhjf

Tetra Pak engagerar sig i matproduktion

Tetra Pak samarbetar med livsmedelsföretaget Mycorena för att bygga en banbrytande anläggning för alternativa proteiner.

Tetra Pak samarbetar med livsmedelsföretaget Mycorena för att uppföra en produktionsanläggning för svampfermentering att användas i alternativa proteinbaserade livsmedelstillämpningar. En del av Tetra Paks långsiktiga strategi är att genom utforskning och utveckling av innovativa livsmedelskällor möta utmaningarna kring säkra och trygga livsmedel.

Den nya fabriken, belägen i Falkenberg, kommer att tillverka en köttersättningsprodukt från svamp. Fabrikens första fas kommer att innehålla färsbaserade produkter som ska fungera som ingredienser för att göra alternativa köttprodukter. Mycorena har dessutom planer på att utöka produktionen och sin geografiska täckning genom att starta nya fabriker i Europa och Asien inom en snar framtid.

Tetra Pak skriver att;

”Mer än en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser (GHG) kommer från jordbruket - över hälften från djuruppfödning. Mot denna bakgrund öppnar alternativa proteiner stora möjligheter för att designa nya former av hållbar mat. Tillsammans med potentialen för ett lägre koldioxidavtryck finns det också utrymme för avsevärt minskad mark- och vattenanvändning, jämfört med traditionella proteinkällor.”

”En kombination av alla dessa faktorer banar väg för att leverera mat till en växande befolkning på ett mer hållbart sätt, vilket stödjer Tetra Paks ambition att nå nettonoll i hela värdekedjan år 2050.”

Charles Brand, Executive Vice President för Processing Solutions & Equipment, Tetra Pak, säger;

– Vi är mycket glada över att arbeta med Mycorena i detta projekt för innovation och utveckling av livsmedelsförsörjningskedjan, vilket är i linje med alla våra tre åtaganden– skydda mat, människor och planeten. Processen för svampjäsning använder mikroorganismer i biobearbetningskraftverk som kan skapa näringsrika proteiner av hög kvalitet. De må vara små, men de har potential att göra en stor skillnad för att bygga ett mer robust och mångsidigt livsmedelssystem, som lägger grunden för en bättre framtid för alla.

Dr Ramkumar Nair, grundare och VD, Mycorena säger;

– Svampjäsning är framtiden för livsmedelsindustrin och vi är stolta över att bryta ny mark på detta område. Den nya jäsningsanläggningen är en toppmodern produktionsanläggning, som ger oss en mönsterritning för ytterligare expansion i Sverige och kan kopieras globalt. För en sådan ambitiös resa är Tetra Pak den idealiska partnern för oss, inte bara på grund av deras spetskompetens inom processindustri för livsmedel utan också för att vi delar en gemensam ambition att utveckla en mer hållbar livsmedelsförsörjningskedja.

Genom svampjäsning kan proteinrika produkter produceras som ersättningsprodukter för såväl kött, skaldjur som mejeriprodukter. Svampjäsningsprocessen kan också användas för att förbättra textur och smak hos traditionella växtbaserade livsmedelsprodukter.

Tetra Paks relation med Mycorena går tillbaka till 2019 och är en del av företagets drivkraft att bygga ett innovativt ekosystem som hjälper till att öppna nya möjligheter inom säkerhet, tillgänglighet och hållbarhet för livsmedel. Tetra Paks innovationsnätverk omfattar ett antal nystartade företag i olika länder som Sverige, Frankrike och USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.609