23948sdkhjf

Klimatsmart mat får märkning

Urban Deli vill stimulera sina gäster att äta mer klimatsmart och introducerar därför klimatmärkning på sina portionsrätter. – Det ska vara lätt att göra skillnad, menar Urban Deli.

– Över hälften av Europas befolkning vill äta mer hållbart och föredrar produkter som är bättre för miljön, enligt WWF. Dock tycker många att det kan vara svårt, dyrt och otillgängligt att äta hållbart. Vi tycker det ska vara lätt att göra ett medvetet val i affären, skriver Urban Deli

Urban Deli samarbetar med Stockholm Environment Institute (SEI) och Nagoon i forskningsprojektet CANDIES där man bland annat undersöker hur konsumentbeteendet påverkas av kommunikation om produkters klimatpåverkan. Forskare i projektet har räknat ut klimatavtrycket för alla portionsrätter i Urban Delis butiker.

– Klimatförändring är en global utmaning och maten vi äter spelar en avgörande roll för hur stora växthusgasutsläppen blir. I Sverige står maten för en fjärdedel av hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp. För att vi ska kunna nå Parisavtalets mål och bidra till en minskad klimatpåverkan ska den mat vi väljer att äta på en vecka inte ge upphov till mer än 11 kg koldioxidekvivalenter enligt WWF:s matkalkylator. Vilken mat vi väljer att äta vid varje måltid är därför av stor betydelse, skriver Urban Deli.

Man höjer dock samtidigt ett varningens finger. Klimatmärkningen tar enbart hänsyn till utsläpp av växthusgaser. Inte andra miljöpåverkande faktorer, som överfiskning och andra hot mot ekologiska system.

Källa: Urban Deli

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125