23948sdkhjf

Årets matbluff – alla finalisterna: ”Trissar upp priset för att låtsas vara äkta”

Mat-Tinas majonnäs, ”klimatsmart” mjölk och en solrosolja som säljs för 2 000 kronor litern. Det är några av finalisterna i Årets matbluff. "Man försöker trissa upp priset så att kunderna ska tro att det är äkta vara trots att det egentligen bara är en extremt dyr solrosolja".

Den ideella konsumentföreningen Äkta vara har nu utsett finalisterna till den årliga antitävlingen Årets matbluff.

Privatpersoner har under året skickat in rekordmånga nomineringar, 186 stycken, som de anser är bluffiga, och juryn har därefter utsett finalister. I år är de sex stycken till antalet, vilket är en mer än vanligt.

Eftersom det blev så pass tajt i vårt poängsystem så valde vi att ta in ytterligare en finalist i år, säger Björn Bernhardsson, verksamhetsledare och jurymedlem i Äkta vara, till Fri Köpenskap.

Flera av årets finalister kretsar kring miljö. Abbas ekspånsrökta blåmusslor som enligt Äkta vara försöker signalera svenskt och västkust samtidigt som musslorna kommer från Chile och förpackningen sker i Korea, är ett exempel. Arlas Netto noll-mjölk är en annan.

Nötkreatur har fått en hel del kritik miljömässigt, och det är så klart bra att Arla väljer att klimatkompensera, men att försöka låtsas som att mjölken är något sorts nollsummespel är att ta det hela för långt och det tycker uppenbarligen många är bluffigt, menar Björn Bernhardsson.

Solrosolja som låtsas vara premium är exempel på en annan annan produkt som tagit sig hela vägen till finalen.

Här har man fyllt en väldigt liten flaska, den ser ut som en parfymflaska, och säljer den dyrt. Räknar man om det till literpris kostar oljan nästan 2 000 kronor litern trots att det inte ens är olivolja. Istället är det bara solrosolja och aromämnen men man trissar upp priset för att låtsas vara äkta vara. Ett så pass högt pris får folk att tro att det är riktig tryffel i när det egentligen bara finns tryffelarom som inte varit i närheten av en tryffel.

Den slutgiltiga ”vinnaren” avgörs av en öppen omröstning som sker på Äkta varas sajt och startar klockan 14.00.

Årets finalister med Äkta varas nomineringar

Abbas ekspånsrökta blåmusslor
Motivering: Abbas Ekspånsrökta blåmusslor säljs i en förpackning som av allt att döma föreställer svensk västkust. Sjöbodar i skärgårdslandskap i blått ger känslan av att musslorna är svenska, men i själva verket är de odlade i Chile. Dessutom färdas de sedan till Korea för beredning och förpackning.
Ingredienser: Rökta blåmusslor utan skal, solrosolja. Ursprungsland: Chile. Packade i Korea.

Arla ekologisk mjölk
Motivering: Framsidan på Arlas ekologiska mjölk pryds av en tjusig logga som lyder: "Netto noll klimatavtryck", vilket kan leda konsumenterna att tro att mjölken inte har någon klimatpåverkan. Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral. Arla hävdar att deras insatser för att binda och/eller motverka utsläpp av koldioxid gör att de likväl kan använda sig av uttrycket Netto noll klimatavtryck på sina ekologiska produkter, så som mjölk, fil och grädde. Konsumentombudsmannen (KO) tycker annorlunda och har nu stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen. 

Ingredienser: Mjölk.

Gilles Finskorpor Mandel
Motivering: Innehåller över 15 olika ingredienser men inte ett spår av mandel. Eller jo, efter ingredienslistan står: "Kan innehålla spår av mandel". Trots det är ordet mandel det mest framträdande på förpackningens framsida.

Ingredienser: Vetemjöl (ursprung: EU), margarin (vegetabiliska fetter och oljor (palm*, shea, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel: mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror; naturlig arom, antioxidant: citronsyra), socker, Äggpulver, bakpulver: natriumkarbonater, difosfater, majsstärkelse, ammoniumkarbonater; arom. Kan innehålla spår av mandel.

HealthyCo Mayo Chipotle & Lime
Motivering: Med hjälp av ett känt ansikte (Tina Nordström i en tröja med texten "choose wisely") marknadsförs en produkt som tydligt stoltserar med sitt innehåll av chipotle och lime. Men läser man ingredienslistan på HealthyCo Chipotle and Lime Mayo innehåller den varken lime eller chipotle. Istället hittar vi rökt paprika, chilipulver, rökarom och citronjuicekoncentrat. Ställer Tina fram denna på sitt eget matbord?

Ingredienser: Rapsolja (59%), vatten, äggula*, ättika, salt, rökt paprika 0,8%), söt chili, torkad lök, stabiliseringsmedel (xantangummi), torkad söt chili, surhetsreglerande medel (citronsyra), chilipulver, torkad vitlök, citronjuicekoncentrat (0,2 %), naturlig rökarom, konserveringsmedel (kaliumsorbat och natriumsorbat), antioxidationsmedel (rosmarinextrakt (rosmarinextrakt, maltodextrin, surhetsreglerande medel (citronsyra), grönt te extrakt)), kummin. *frigående.

Plantin Olja med smak av tryffel
Motivering: I en fin, lyxig liten flaska säljs Plantins olja med smak av svart tryffel för ca 195 kronor. Innehåller den någon tryffel då? Nej, endast aromer från andra växter som enligt Plantin ger "en smak av tryffel". Ett literpris på nästan 2000:- för solrosolja kan anses som väl magstarkt. Jämfört med andra oljor av samma slag så ligger priset på cirka det dubbla, så själva prissättningen bidrar här med extra bluffighet då konsumenten luras att tro att detta faktiskt är äkta vara. 

Ingredienser: Solrosolja 99,6 %, aromer.

Änglamark Ekologiska Fruktgodingar - Jordgubb
Motivering: Produkt som riktar sig till yngre barn, innehåller endast 4,5% jordgubbar, och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten av frukten är äpple. Men inga äpplen syns på förpackningen, däremot täcks en stor del av påsen av bilder på jordgubbar.

Ingredienser: Äppeljuicekoncentrat*, äppelpurékoncentrat*, jordgubbspuré* 4,5%, körsbärsjuicekoncentrat*, jordgubbsjuicekoncentrat* 1,5%, rismjöl*, geleringsmedel (E 440(i)), naturlig jordgubbsarom. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
DS Smith investerar 50 miljoner
Byte på vd-posten i Miller Graphics
Först i världen med pappersflaskor
Snapsen väger lättare på årets julbord
Brittisk termoformare ny licenstagare hos PulPac
Och vinnaren är…
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.125