23948sdkhjf

Ny utrustning för längre hållbarhet

Emballator Innovation Center investerar i mätutrustning för syrebarriäregenskaper.

En ny investering i utrustning har gjorts på Emballator Innovation Center. För att bättre kunna guida kunder till rätt materialval kan Emballator nu utvärdera barriäregenskaper genom mätning av Oxygen Transmission Rate (OTR).

Oxygen Transmission Rate (OTR) är den kvantitet av syre som kan släppas igenom en specifik del av förpackningsmaterialet över tid. Alla polymerer är genomträngliga för gaser i olika utsträckning och deras barriäregenskaper kan påverka deras lämplighet för en viss applikation.

– Den här utrustningen är enkel att hantera och med ett prov på endast 50x50 mm förpackningsmaterial från film, ark, plastbelagt papper eller plastförpackningar kan vi mäta hastigheten som syre tränger igenom materialet, säger Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center.

Barriäregenskaperna beror inte bara på materialet utan kan också påverkas av parametrar från bearbetning under produktion. Temperaturer och luftfuktighet under transport och lagring påverkar också barriäregenskaperna.

Syre kan leda till snabb försämring av livsmedelskomponenter. De flesta kemiska och biologiska reaktioner som genererar illaluktande ämnen och smakförändringar kräver syre för att uppstå. Genom att minska tillgängligheten av syre i förpackningen så mycket som möjligt kan hållbarheten förlängas.

– Att förbättra hållbarhetstiden är ett fokusområde för oss på Innovation Center för att kunna hjälpa kunder att nå sina hållbarhetsmål. Datan som genereras från utrustningen kommer att stötta produktutveckling, tillverkning och marknad i många segment som livsmedel, medicin, kosmetik och kemi, säger Mats Jeppsson.

Emballator kommer att kunna guida kunder till rätt materialval som utgår från det specifika ändamålet. Transmissionshastigheten för andra gaser kan också mätas.

– Vi hjälper våra kunder att förstå hur syretransporten genom ett material påverkas av inte bara bearbetningsparametrar utan också av variationer i materialegenskaper. I nära samarbete med våra kunder designar vi lösningar för att förbättra barriäregenskaperna samtidigt som förpackningens cirkularitet och hållbarhet bibehålls, säger Christian Olsson, materialspecialist på Emballator Innovation Center.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093