23948sdkhjf

Emballator utvecklingstestar förpackningar som försvinner

Emballator genomför tester med förpackningar av vattenlöslig plast för att reducera plastavfall.

– Är det möjligt att producera våra förpackningar i ett material som kan lösas upp och genom det reducera plastavfall? Det var huvudfrågan när Emballator Innovation Center inledde tester av en vattenlöslig plast för nya applikationer.

Polymeren PVOH är inget nytt, till exempel används den redan i diskmaskintabletter som löses upp i diskmaskinen. Emballator Innovation Center ville hitta ett nytt användningsområde och undersöka om PVOH är möjligt att använda i någon av Emballators applikationer.

– Många naturligt förekommande mikroorganismer har förmågan att bryta ner PVOH när den placeras i jord, havsvatten eller avloppsvatten, utan att efterlämna skadliga rester som mikroplaster, utan endast koldioxid, vatten och biomassa, förklarar Christian Olsson, Materialspecialist på Emballator Innovation Center.

En förpackning designad i det här vattenlösliga materialet skulle bidra till att hålla miljön ren och fri från skräp och genom det minska plastavfallet. Emballators första formsprutade burk rymmer 60 ml och fylld med vatten är den helt upplöst efter en natt i kylskåpet, ett bra resultat enligt Emballator Innovation Center.

– Med en väldigt bra barriär, som förlänger hållbarheten, samt förmågan att lösas upp i låga temperaturer är framför allt användningsområdet en torr produkt. Det här materialet kan exempelvis hålla kryddor och torrvaror färska. Även andra engångsförpackningar som behöver en mer rigid förpackning passar perfekt, säger Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center.

Eftersom PVOH finns i ett brett spektrum av kvaliteter, från de som är lösliga i kallt vatten till de som är lösliga i varmt vatten, kommer Emballator att kunna anpassa den här typen av förpackningar för att möta varje kunds specifika behov.

 Mats Jeppsson är talare på Packmarknadens konferens Pack & Plast i Malmö den 11 november. Där kommer han att berätta om nya spännande försök med plastförpackningar som görs på Emballator Innovation Center i Ljungby. Ta mig till Pack & Plast!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094