23948sdkhjf

Nytt glasliknande material av plast från skogen

Holmen Iggesund lanserar prototypen Conic, en ny träbaserad förpackningslösning som använder ny teknik för att ersätta plast med naturmaterial för formbara produkter.

Conic är gjord av ett plastliknande material som är transparent och liknar brunt glas. Materialet är utvecklat av Holmen Iggesund i samarbete med partnerorganisationer och framtaget för att ersätta plast i formbara tredimensionella produkter, såsom burkar och tråg, med hållbara material.

– Formables är en helt ny riktning för Holmen Iggesund, säger Hein van den Reek, chef för Formables, Holmen Iggesund. Men vi tittar på framtidens och kundernas behov.

Den första prototypen har utvecklats för kosmetikaindustrin. Den består av en konformad refillburk som kan användas för krämer och flytande tvål. Burken – själva behållaren - ser ut som gjord av glas och locket som av plast. Men de är båda gjorda av träfibrer. Till burken har Holmen Iggesund också adderat en sekundär förpackning gjord av företagets premiumkartong Invercote.

Prototypen Conic kommer för första gången att presenteras på mässan Luxe Pack i Monaco 27-29 september, där Holmen Iggesund ställer ut. Van den Reek förklarar att produkten inte är klar för serietillverkning. Ytterligare utveckling krävs, men tillägger han, det är också ett koncept för att visa vad samarbete kan åstadkomma.

En av de viktigaste samarbetspartnerna är The Loop Factory, en innovations start-up som har utvecklat tekniken för torrformning som skapar formbarheten av Holmen Iggesunds träfibrer. Den andra viktiga samarbetspartnern i projektet är Grow, ett konsultföretag för varumärkesutveckling vars Future Packaging Lab arbetar med ingenjörerna på Loop för att skapa kommersiella applikationer med tekniken.

Van den Reek poängterar att sättet att samarbeta förkortar tiden för nya produkter att nå ut på marknaden.

– Det är genom att lära tillsammans och samarbeta som du får materialet, maskinen, designen och varumärket att fungera tillsammans, säger han. Om du arbetar genom värdekedjan kan du hitta på produkter som människor behöver, är hållbara och vet hur vi ska hantera när de har tjänat ut sitt syfte.

Nästa steg i utvecklingen kommer att inbegripa en industriell demonstration av tekniken och etablering av ett ännu större nätverk av partners för att skala upp tillverkningen och föra ut produkter i det nya materialet på marknaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093