23948sdkhjf

Nordens bästa förpackningar belönas

ScanStar - Skandinaviens förpackningstävling - har korat vinnarna bland årets bidrag som var rekordmånga - hela 32 stycken. Totalt har 14 utmärkelser delats ut till nordiska förpackningsdesigners, tillverkare och användare i årets ScanStar.  

Det fanns ett brett utbud (totalt 32 deltagare) av bra förpackningslösningar i tävlingen, som representerade förpackningsindustrin brett: logistiklösningar, livsmedels- och dryckesförpackningar, presentförpackningar och displayer från både stora och små företag inom sektorn. Trots att tävlingen är öppen för att alla förpackningsmaterial ska delta var alla förpackningslösningar som deltog i tävlingen fiberbaserade  i år.

Tävlingsjuryn betonar dock att andra material också spelar en viktig roll i förpackningsvärlden och uppmanar tillverkare, designers och användare av glas-, metall- och plastförpackningar att delta i tävlingen under de kommande åren.

Juryn ansåg att konkurrensnivån var hög - särskilt bland transportförpackningarna fanns det många innovationer som förbättrade både produktskyddet och användarupplevelsen. I nästan alla förpackningar som deltog i tävlingen har dessa utgångspunkter, tillsammans med miljöaspekter, varit inspirerande för designen.

Juryn uppmanar därför alla deltagare – även de som inte nådde priserna den här gången – att vara stolta över de förpackningar de utvecklat.

Många bidrag motiverades av miljöpåståenden. Den faktabaserade informationen saknades dock och saknades av juryn. I tidsandan var många tävlingsbidrag ersättning för plast, men proffs vet att materialbyte inte alltid minskar miljöpåverkan.

Scanstar är en gemensam nordisk förpackningstävling som arrangeras årligen sedan 1969 av Scandinavian Packaging Association SPA. Tävlingen är öppen för alla förpackningslösningar som designats, konverterats eller använts i något av de nordiska länderna. Scanstar 2021 arrangerades av Svenska Förpackningsgillet.

Ordförande i juryn var Mikael Gällstedt  som representerade Svenska  Förpackningsgillet.  Jurymedlemmar var  Lasse  Lavrsen, Toms Gruppen (Danmark),  Lars Windeman, Volvo cars(Sverige),  Ole Anton Bakke,Jotun A/S (Norge) och  Oona  Casalegno, LAB  LAB University of Applied Sciences (Finland). Dessutom agerade  Søren  Rahbeck  Østergaard  (Danmark) observatör för SPA vid det virtuella jurymötet, som hölls tidigare i augusti. 

En förpackning som har tilldelats en Scanstar har rätt att delta i den internationella WorldStar-tävlingen  arrangerad av World Packaging Organization (WPO).

Vinnarna i årets ScanStar presenteras i en separat artikel på packnet.se.

ScanStar Student

I år hölls också den första ScanStar Student-tävlingen någonsin. Bidragen kom från elever från Nordens mest välkända och prestigefyllda förpackningsskolor. Juryn kom fram till att kvaliteten på bidragen höll en generellt hög nivå och juryn rekommenderar alla deltagare att delta i World Star Student-tävlingen.

Juryn bestod av Antro Säilä, Finland,  Per-Øyvind Wister Nordberg, Norge,  Søren Rahbeck Østergaard, Danmark och Mikael Gällstedt, Sverige. Juryn och och arrangören Scaninavian Packaging Association gratulerar vinnaren av det första ScanStar Student Award 2021: "Paket för mat och dryck" av Marianne Aalto från LAB Yrkeshögskolan, Förpackningar och Varumärkesdesign i Finska Lahtis.

Juryns motivering:

"Paket för mat och dryck" sticker ut med sin kreativa och enkla design som kan ge både miljö- och användarfördelar. Produktionsdesignen är lämplig för en storskalig marknad inom snabbmat och liknande. Juryn gratulerar Marianne Aalto: Lycka till med WorldStar Student-tävlingen!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094