23948sdkhjf

Hallå där Anette Löhnn, marknadschef på FTI AB!

FTI är partner till PACK POINT NORDIC den 27 maj och du deltar som talare på temat ”Hur når vi cirkularitet”.

Vad står förkortningen FTI för?
FTI står för Förpacknings- och tidningsinsamlingen och är något som alla Sveriges invånare kommer i kontakt med genom källsortering i hemmet.

Tidningar ska tydligen inte längre omfattas av producentansvaret, ska ni byta namn nu?
Förändringen av ansvar för insamling och återvinning av tidningar kommer först 2022. Först säkerställer vi insamling och återvinning tillsammans med våra ägare Pressretur under 2021 – därefter funderar vi på namnet.

Förpackningar kan bestå av många olika slags material, trä är det dock inte så ofta man hör talas om. Finns det återvinningsmål för träförpackningar?
Ja – det finns återvinningsmål för träförpackningar också. Just nu pågår diskussioner mellan dagens branschorganisationer som hanterar träförpackningar, och Naturvårdsverket hur träförpackningar ska hanteras framåt. 

24 § I fråga om förpackningsavfall av trä är målet att materialåtervinningsgraden ska vara

  1. minst 15 % till och med år 2024
  2. minst 25 % från och med år 2025 till och med 2029
  3. minst 30 % från och med år 2030

Förordning (2020:615).

Har du något eget favoritmaterial när det gäller förpackningar eller någon favoritförpackning?
En genomskinlig glasförpackning som är återförslutningsbar med ett metallock, som en syltburk till exempel, en metallförpackning som bibehåller produkten länge där det behövs, exempelvis en burk med ärtsoppa, en genomskinlig plastförpackning som är smidig att transportera och använda, och en pappersförpackning, som ser ut som papper och är lätt att sortera.

Vad kännetecknar en bra förpackning tycker du?
En förpackning som skyddar sin produkt, inte innehåller onödigt material, är av monomaterial så den är återvinningsbar och märkt med hur konsumenten ska sortera sin förpackning för återvinning – det är en bra förpackning. De producenter som tar sitt ansvar för förpackningar på allvar hjälper sina kunder att säkerställa sortering, insamling och återvinning av sina förpackningar via oss.  

Tack Anette, vi ser fram emot den spännande paneldiskussionen ”Hur når vi Cirkularitet” den 27 maj där även representanter för Svenska Retursystem, Naturvårdsverket och Coop deltar. Konferensen sänds live från en studio i Stockholm med alla talare på plats.

Anmäl dig till årets stora heldagskonferens om förpackningar på packpointnordic.se. Som deltagare följer du konferensen digitalt och har möjlighet att ställa frågor till panelen och besöka våra partner i särskilda digitala montrar med chattrum där du kan få dina personliga frågor besvarade.

Se mer om eventet

Läs mer om: FTI
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094