23948sdkhjf

Kreativitet och företagsamhet belönas

Tio finalister kan vinna ICAs Entreprenörspris 2021.

För fjärde året i rad delas ICAs Entreprenörspris ut till entreprenörer som verkar i ICA-handlarnas anda. Nu är årets finalister utvalda – fem i kategorin Årets lokala hjälte och fem i Årets lokala hjälte Junior, ett pris för entreprenörer under 22 år.

Priset Årets lokala hjälte går till en entreprenör som bidrar till positiv utveckling i sitt närområde, som bland annat skapar arbetstillfällen och lokal stolthet. I år lägger ICA extra fokus på ungt entreprenörskap, genom att instifta kategorin Årets lokala hjälte Junior, som går till en företagare som är yngre än 22 år. 350 nomineringar har kommit in, och nu är tio finalister utvalda. Det är en bred samling av företagare, som representerar hela landet, och många olika branscher.

– Det är alltid roligt att ta del av hur många lokala företagare det finns runt om i hela Sverige och hur de stöttar lokalsamhället. Vi ser det i våra ICA-handlare, som alltid haft ett starkt lokalt engagemang, och vi ser det i såväl nominerade som finalister. Det har förstås varit extra roligt att i år ta del av de unga, kreativa entreprenörernas affärsidéer, det bådar gott inför framtiden, säger Per Strömberg, VD ICA Gruppen, och ordförande för Entreprenörsprisets jury.

Bland finalister märks några tillverkande företag där förpackningen också är en del av affärsidéen.

En av finalisterna i Årets Lokala Hjälte är Malin Lindmark, med företaget Malin i Ratan. Som utbildad naturvetare med en fascination för hantverksmetoder började Malin Lindmark för snart 20 år sedan att tillverka egen tvål. Intresset utvecklades till ett företag och idag säljer Malin sina ekologiska tvålar från lilla Ratan i Västerbotten till människor i hela Europa. Dessutom har hennes butik blivit ett uppskattat besöksmål i regionen.

Som finalister i Årets lokala hjälte - Junior, deltar Maja Szokolay och Stella Heffler, Helsingborg, med företaget Heja Havre. Under sin gymnasietid tyckte Maja Szokolay och Stella Heffler att det var svårt att hitta mellanmål som var bra för både hälsan och plånboken. Deras gemensamma kärlek för havre resulterade till slut i skapandet av en vegansk instant gröt, enkel att ta med och äta var som helst. Idag har UF-företaget Heja Havre omvandlats till ett AB och resan har bara börjat.

I samma kategori deltar Lova Svensson och Amanda Mattsson, Örebro, som startat företaget Period Pack. Period Pack tar avstamp i en situation som de flesta kvinnor kan relatera till – att befinna sig någonstans utanför hemmet och inse att man inte har med sig mensskydd. Det vill Lova Svensson och Amanda Mattsson motverka med sitt företag Period Pack, som via smidiga behållare tillgängliggör mensskydd på arbetsplatser och i offentliga rum i Sverige.

Ett annat företag som tävlar i Årets lokala hjälte - Junior är Clean Sea med Lukas och Mikaela Juhler, från Örebro. De försöker göra något åt en baksida med förpackningsanvändningen. Tvillingarna Lukas och Mikaela upptäckte hur mycket plast som spolades upp längs kustlinjen på den svenska västkusten, och vilken inverkan det har på havets djurliv. De bestämde sig för att göra något åt det och grundade företaget CleanSea. Clean Sea finansierar insamling av plast i havet, med hjälp av armbandsförsäljning.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor vardera och vinnaren utses genom en öppen omröstning på www.icagruppen.se samt av en jury bestående av Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Robert Schmitt, grundare av agtech-bolaget Vultus och förra årets vinnare av ICAs Entreprenörspris, Alma Draganovic, ICA-handlare ICA Supermarket i Hjällbo, Haisam Mohammed, entreprenör med egna byrån Brons och parfymmärket UNIFORM samt Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

För samtliga finalister och mer information om ICAs Entreprenörspris 2021, samt röstning, se: www.icagruppen.se

Läs mer om: ica
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188