23948sdkhjf

Nytt förnybart förpackningslaminat

BASF och BillerudKorsnäs, förpackningsmaterialtillverkare, har utvecklat ett unikt hemkomposterbart papperslaminat för flexibla förpackningar. Det kan användas för att producera förpackningar för kakor, glass, flingor och mejeriprodukter, fisk, kött och ost. Och det är en lösning som uppfyller dagens krav på hållbarhet genom att vara organiskt återvinningsbart.

Laminatet består av tre baskomponenter: BillerudKorsnäs’ papper ConFlex Silk, en förseglingsyta gjord av BASF’s certifierade hemkomposterbara och delvis biobaserade biopolymer ecovio och BASF’s vattenbaserade lim Epotal Eco 3675 X. Alla komponenter är certifierade för hemkompostering enligt de officiella Europeiska systemen som finns för hemkompostering.

Laminatet består till stor andel av förnybart material som tillför nya alternativ för sluthantering av flexibla förpackningar genom att vara organiskt återvinningsbar. Den nya hemkomposterbara lösningen har samma prestanda som en konventionell förpackning: den är punkteringsbeständig, ger bra tryckbarhet, har utmärkta värmeförseglingsegenskaper och kan tillverkas på vanliga förpackningsmaskiner.

– Vi ville skapa ett pappersbaserat laminat med goda värmeförseglingsegenskaper genom att endast använda certifierade hemkomposterbara komponenter, säger Amir Pourirani, chef för global marknadsföring av biopolymerer på BASF.

– Det finns en stark trend i samhället, pådriven av lagstiftning i vissa länder, att gå från plast till pappersbaserad förpackning. Dessutom är dagens flerskiktiga flexibla laminat svåra att återvinna. I BillerudKorsnäs hittade vi den perfekta partnern för att utveckla en certifierad hemkomposterbar lösning baserad på papper med bibehållen teknisk prestanda för traditionella laminat.

Enligt målen i den europeiska strategin för plast i en cirkulär ekonomi bör alla plastförpackningar vara återvinningsbara eller återanvändbara år 2030.

– Med BASF: s certifierade hemmakomposterbara biopolymer och lim, hittade vi de perfekta komponenterna för att ta nästa steg mot en ny hållbar lösning för flexibla förpackningar säger Markus Saari, affärsutvecklingschef på BillerudKorsnäs.

– Vår gemensamma utveckling är ett framgångsrikt exempel på hur pappersbaserat och komposterbart material kan ersätta traditionella laminat för livsmedelsförpackningar och uppfylla hygien- och barriärkrav och möjliggöra många designmöjligheter precis som konventionell förpackning men med den avgörande extra fördelen att den är hemkomposterbar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109