23948sdkhjf

Återvinnings-vd i regeringsdelegation

Svensk Plaståtervinnings VD Mattias Philipsson blir rådgivare till regeringen inom cirkulär ekonomi.

Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning i Motala, väljs in som ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi. Delegationen är ett rådgivande organ till regeringen och syftar till att stärka samhällets omställning till en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi både nationellt och regionalt.

Delegationen leds av ordförande Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, och deras uppgift är övergripande att utarbeta strategier för att ställa om till en cirkulär och biobaserad ekonomi på olika nivåer i samhället. Det handlar till exempel om att bidra till nya affärsmodeller, få cirkularitet att bli en del i utformningen av både produkter och produktionssystem, samt öka återvinningen och materialens livslängd.

— Det är både hedrande och inspirerande att bli invald i Delegationen för cirkulär ekonomi och kunna bidra med kompetens som kan driva utvecklingen framåt. Ökad plaståtervinning är ett viktigt fokusområde där Sverige har goda förutsättningar att ta en ledande roll i Europa säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning erbjuder ett rikstäckande system för insamling och återvinning av plastförpackningar för verksamheter med producentansvar, och driver Europas effektivaste sorteringsanläggning. Anläggningen, som ligger i Motala, bidrar till att väsentligt öka kundernas återvinning av plastförpackningar.

– Vår vision är att alla plastförpackningar ska återvinnas, men då krävs att vi alla hjälps åt; producenter, konsumenter och inte minst politiken. Därför är det extra angeläget att vara en del av delegationen och bidra med kunskap som kan ligga till grund för lämpliga styrmedel som förenklar och snabbar på omställningen mot cirkularitet, anser Mattias Philipsson.

De fyra nya ledamöterna samt vice ordförande ska komplettera de nuvarande deltagarna i delegationen.

– Det är väldigt glädjande att alla dessa personer vill vara med i Delegationen för cirkulär ekonomi och bidra med sina viktiga kompetenser och erfarenheter. Omställningen till en cirkulär ekonomi är något som politiken, näringslivet, den offentliga sektorn och övriga aktörer måste genomföra tillsammans, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Mattias Philipsson deltar i höst på den nya konferensen PACK&PLAST på Malmö Börshus, där han tillsammans med andra experter debatterar under rubriken "SÅ HÄR SLUTER VI KRETSLOPPET". För mer information om program och anmälan KLICKA HÄR!

Delegationen för cirkulär ekonomi består av:

Ordförande Åsa Domeij (Axfood), Caroline Ankarcrona (IVA), Catrin Gustavsson (Södra skogsägarna), Klas Gustafsson (Tekniska Verken, Monica Bellgran (KTH), Weine Wiqvist (Avfall Sverige), Jonas Carlehed (IKEA), samt de nyinvalda:

Vice ordförande Annika Helker Lundström (Återvinningsindustrierna), Sofie Eliasson Morsink, (Coca-Cola European Partners), Mattias Philipsson (Svensk Plaståtervinning), Henrik Sundström (Electrolux), Anders Kärrberg (Volvo Cars).

Mer information om Delegationen för cirkulär ekonomi på: https://www.delegationcirkularekonomi.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078