23948sdkhjf

Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Ny mätmetod gav dramatisk ökning.

Naturvårdsverkets nya kartläggning Matavfall i Sverige 2018 visar en dramatisk ökning av matsvinnet från livsmedelsbutikerna. Från 30 000 ton 2016 till 100 000 ton 2018. Mer än en tredubbling.

Men fullt så dramatiskt är det inte.

Man har nämligen bytt mätmetod.

På uppdrag av Naturvårdsverket har Smed, Svenska miljöemissionsdata, tillsammans med Svensk dagligvaruhandel, utvecklat en förbättrad metod för att matsvinnet i livsmedelsbutikerna.

Statistiken för livsmedelsbutiker har tidigare baserats på siffror från kommunernas avfallsinsamling, SCB:s företagsregister och plockanalyser av livsmedelsbutikers avfall. Plockanalyserna gjordes som stickprov i ett antal butiker och skalades sedan upp för att få fram ett värde för hela Sveriges livsmedelsbutiker.

Nu har man istället använt uppgifter från ett antal dagligvarukedjor som frivilligt rapporterats in till Naturvårdsverket. Mängden har sedan räknats upp till att täcka hela marknaden baserat på kedjornas marknadsandelar.

Den nya uppskattningen bedöms vara mer korrekt. De tidigare beräkningarna har troligen inneburit kraftiga underskattningar av matsvinnet i butikerna. Men den omfattar bara matavfallet från butikerna.

Än så länge finns det inte någon uppskattning av matavfall hos grossister, centrallager och e-handel. Det innebär att sifforna kan komma att öka ytterligare.

– Naturvårdsverket ser positivt på samarbetet med Svensk dagligvaruhandel och även andra aktörer inom branschen. Det är mycket viktigt att vi får ta del av branschens data för att kunna få bättre information om mängden matavfall. Men med fortsatt utveckling av mätningar kommer vi att få bättre förutsättningar för att genomföra insatser för att minska det totala svinnet, säger Ida Adolfsson, handläggare på Hållbarhetsenheten, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078