23948sdkhjf

De hjälper SCA med 7,5 miljarders investeringen

Sweco anlitas när SCA bygger en ny pappersmaskin för tillverkning av kraftliner vid sitt pappersbruk Obbola i Umeå kommun. Men fler företag får nya uppdrag.

Som vi tidigare rapporterar investerar SCA 7,5 miljarder kronor för att bygga ut sitt kraftlinerbruk i Obbola. 

Konsultbolaget Sweco har nu fått uppdraget svara för arkitektur, mark och byggkonstruktion samt geoteknik. Uppdraget består av att projektera byggnader för pappersmaskinen, mesaugnen, rörbryggor, vattenrening, och returfiber. Även projektering för ett antal ombyggnader i befintlig fabrik ingår i uppdraget.

– Vi är oerhört stolta över uppdraget att tillsammans med SCA planera och projektera utbyggnaden av bruket i Obbola och världens största kraftlinermaskin. Genom att samla många av våra olika kompetenser kan vi ta oss an detta komplexa uppdrag och tillsammans bidra till klimatsmarta och kostnadseffektiva lösningar, säger Sören Hed, vd för Swecos konstruktörer.

Ett annat bolag som får möjligheter är Strängbetong har fått i uppdrag att leverera pelare och balkar till SCA:s utbyggnad i Obbola, en order värd 200 miljoner kronor. Projektet väntas sysselsätta 50 personer från Stränbetong på heltid i över ett år. 

Investeringen innebär att SCA kommer att öka produktionen från dagens 450 000 ton till 725 000 ton årligen. Förutom produktionsökningen innefattar investeringen att behovet av olja reduceras med 8 000 kubikmeter per år. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078