23948sdkhjf

Livsmedelsbranschen måste digitalisera nu

| Av Martin Wanerholm | Tipsa redaktionen

Vi har besökt konferensen Nordic Food Industry med fokus på ny teknik och innovation som kan stärka den svenska livsmedelsindustrin.

Cirka 130 deltagare hade sökt sig till Svenska Mässan i Göteborg för att lyssna på föredrag om allt från vilken lagstiftning som styr förpackningar i livsmedelsbranschen till företag som utvecklat ny teknik för att fritera utan olja.

Flera talare lyfte det faktum att livsmedelsindustrin inte nämns när det talas om de viktigaste industribranscherna i Sverige, det är mer fokus på stål, skogen eller kanske life science. För att bli en viktigare sektor krävs innovation och forskning, både för nya produkter men även för att utveckla de industriella processerna. Därför startade Sweden Food Arena 2018.

Det är något helt unikt där vi samlat hela näringen för att svara på hur vi kan samverka för att skapa något nytt, förklarade Marie Gidlund verksamhetsledare för Sweden Food Arena.

Inom arenan har de tagit fram tre fokusområden: cirkulär mat, hälsa och smak samt digitalisering och automation och inom dessa har de tagit fram ett antal mål att arbeta mot de närmsta åren.

Marie hoppas också att arenan tillsammans ska kunna ta fram en nationell forskningsagenda som utgångspunkt för framtida forskning, kanske redan nästa år.

Marie Gidlund är verksamhetsledare för Sweden Food Arena som fokuserar på innovationer inom livsmedelsbranschen. Foto: Martin Wänerholm 

Även om branschen har en bit kvar så menade talarna att det fanns en stor potential där bland annat startupföretag kan spela en viktig roll.

Sverige är som en oslipad diamant. Vi har en stark startup-scen och det gäller att skala upp dessa nu. Det är en stor utmaning, sa Marie.

En del i utmaningen är att göra detta på ett lönsamt sätt.

Är man inte lönsam har man inte råd att vara innovativ.

En representant för några av de startup-företag som var på plats var Ebba Fröling, Business Operations Manager för företaget Mycorena som har utvecklat en ny livsmedelsprocess.

Vi skapar veganprotein från oanvända vegetabiliska rester i livsmedelsproduktionen, förklarade Ebba.

Mycorena använder en fermenteringsprocess med jästsvampar. Processen får anpassas efter vilken typ av restprodukter som ska användas. Efter att fermenteringen startat tar det cirka 48 timmar för svamparna att konsumera cirka 95 procent av näringen i det tillgängliga materialet och omvandla detta till en protein- och fiberrik massa som avskiljs från kvarvarande vätska och vidareförädlas. Just nu bygger de en pilotanläggning i Värmland med en 10 m3 bioreaktor. Denna kommer vara klar 2020. Bolaget har även en mindre anläggning idag där de gör prover till intresserade potentiella kunder. Tanken är inte att skapa en egen större produktionsanläggning utan att sälja tekniken till intresserade.

Vi kommer inte sälja produkten själva utan vi skapar team med livsmedelstillverkare i Sverige och Europa som är intresserade och fixar tekniken så att de kan använda den på sina siter, sa Ebba.

 

Ebba Fröling, från företaget Mycorena som tillverkar veganprotein från oanvända vegetabiliska rester i livsmedelsproduktionen. Foto: Martin Wänerholm

Många av de innovationer som kommer fram skapas först i liten skala.

Många av utmaningarna handlar om att skala upp och få lönsamhet. Där är automation och digitalisering nyckel, sa Tomas Lagerberg Global Technology Manager inom livsmedelsområdet hos ABB.

Han talade om detta var viktig i allt från livsmedelsproduktionen till försäljningsledet. Enligt honom befinner vi oss mitt i den digitala omvandlingen, det räcker ju med att titta på hur vi agerar privat, men att det inom livsmedelsindustrin finns mycket mer att göra. Han nämnde bland annat användandet av AI eller dataanalys av stora mängder data. Han menade samtidigt att för att hamna rätt gäller det att ha användaren i fokus och relevant kunskap om branschen.

Kostnaderna för teknologin fortsätter nedåt och vi har möjlighet samla in stora mängder data. Men det är värdelöst om vi inte omvandlar det till kunskap att agera på, antingen automatiskt eller som ett stöd till människorna, berättade Tomas.

Flera av de andra talarna ansåg också att digitaliseringen var viktigt men samtidigt en utmaning för branschen att hitta rätt kompetens för de nya sätten att arbeta. Tomas menade att dagens arbetsgivare måste anpassa sig till att framtidens medarbetare är de som växer upp idag och har ett helt annat förhållningsätt till teknik, där surfplattor och smarta telefoner är en del av deras liv redan från småbarnsåren. Han hade ett tydligt budskap till branschen.
— Vänta inte, för dina medtävlare väntar inte. Det är dags att börja nu.

 

Tomas Lagerberg berättade vad digitalisering egentligen innebär och hur livsmedelsindustrin kan dra nytta av det. Foto: Martin Wänerholm

För de inom branschen som vill utvecklas berättade företrädare för Vinnova, Formas och Tillväxtverket att det finns goda möjligheter att söka finansiering till exempel genom automatiseringscheckar från Tillväxtverket eller genom att delta i forskningsprojekt som finansieras av Vinnova eller Formas.

Det är inte jättestort söktryck på de forskningsutlysningar som finns inom livsmedelsområdet, sa Joanna Franzen, Vinnova.

En del av de som deltog under dagen menade att det var omständligt att söka pengar till exempel från EU:s fonder.

Man behöver lägga en del tid men det finns stöd och hjälp att få. Det finns ett virtuellt supportkontor som hjälper företag söka pengar från forskningsprogram i EU. Vi ordnar även skrivarstugor runt om i landet för att man ska veta hur man ska skriva, sa Ellen Mildaeus från Tillväxtverket. 

Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

TEKNIK
Ny trefingergripare från OnRobot

Så flyttade Lyko till nytt automatiserat centrallager

55 000 artiklar, tre miljoner produkter på fyra dagar. “Jag är så stolt över våra medarbetare.”

Möt våra talare!

Plus

DS Smith spanar in e-handeln

Packbridge höll i mitten av februari ett miniseminarie om e-handelstrender och hur dessa kan påverka utformningen och användningen av förpackningar.

ABB i nytt robotsamarbete

Designa och beställ online

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan, onsdagar och fredagar.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Liten med stora fördelar

Arkiv

Corona: Italiens maskinindustri känner oro

Plus

HÅLLBARHET
Korken måste sitta kvar

En hel bransch förbereder sig inför kommande lagstiftning som en följd av EU:s direktiv om engångsplast "Single Use Plastic Directive".

Skatt orsakar arbetslöshet

Den svenska plastpåseskatten gör nu folk arbetslösa på den svenska landsbygden.

Framtida glas i PLA

Icas obemannade test – fler unga kunder och höga snittköp

H&M erbjuder fossilfria leveranser ihop med Instabox

Finska Posten köper Aditro

Skapar jobb och rensar hav från 100 000 ton plast

Organisationerna Hand in Hand och Håll Sverige Rent har mottagit ett bidrag på 22,9 miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet för att genomföra projektet Waves of Change.

Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Ny mätmetod gav dramatisk ökning.

Ny certifiering för livsmedel

Corona-viruset ställer in Luxe Pack

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Södra först i världen med fossilfri biometanol

Södra har byggt världens första fabrik för kommersiell biometanol, ett hållbart drivmedel från skogsråvara, vid massabruket i Mönsterås.

HP Indigo behåller försprånget

Missa inte hur digitaltrycket förändrar förutsättningarna för förpackningsproduktion. Visutech står som värd för Pack@lunch kommande fredag den 28 februari.

Canon visade fullfjädrad hybrid

Canon visade Océ LabelStream 4000 Series på Labelexpo i höstas. Pressen presenterades första gången 2018, men har förfinats och hade sin officiella världspremiär på Labelexpo Europe.

Dags för framtidsspaning

All engångsplast borta på Lidl

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

Plus

Han ska förädla skogens rester

De höjer priset på kraftliner

Ljus styr plastens rörelse

Emballator Tectubes investerar i ny teknik

Lantmännen: högsta resultatet någonsin

Biobaserad och nedbrytbar

Axfood passerar 50 miljarder

På Nytt Jobb
Ny på Tara Pac

Hittar och reparerar egna skador

Mindre plast än beräknat återvinns

Se alla Företagens egna nyheter

Ecol Studios komposterbarhetsprov AKREDITERATS

Många fördelar med PLC-styrt Building Management System (BMS

Hur kan RFID öka din konkurrenskraft?

Gör 2020 till året för smart tillverkning!

Nytt samarbete mellan HMS Networks och Wexoe AB

Vad krävs för framgångsrika automationslösningar?

Du kan snabbt och enkelt se att muttrarna är rätt monterade!

Microspot-lysdioder för exakta utvärderingar!

Sträckfilm med sockerrör – CO2 positiv

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Det började med en rostig amerikanare…

DS Smith talar om förpackningstrender på Digital Trends

Energieffektiv förpackning av pizzatopping

Givare som tål tuffare miljöer!

Säkerhet över IO-Link!

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Podcast: Hur ska vi få hö på plastberget?

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

DS Smith presenterar Easy Ad på Euroshop

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

DS Smith ansluter till 4evergreen

Sänd till en kollega

0.125