23948sdkhjf

Träfiber ska ersätta plast

Almi Invest investerar tre miljoner kronor i Biofiber Tech Sweden. I emissionen på 6,65 miljoner kronor går även existerande ägare och några nya investerare in med 3,65 miljoner kronor.

Bolagets patenterade teknologi uppges minska användandet av plast och möjliggöra en stor koldioxid -påverkan.

Träfiber modifieras

Genom Biofiber Techs patenterade teknologi modifieras träfiber så att de blir mer plastlika – och kan användas för att ersätta dagens fossilbaserade plast. Träfiberna uppges vara koldioxidneutrala och helt naturligt nedbrytbara i naturen utan behov av till exempel UV-ljus eller andra speciella förhållanden.

– Det här är ett av de bolag som kan ge mycket stor och snabb koldioxid -reducering innan 2030, eftersom tekniken enkelt kan integreras i existerande processer och råvaruflöden – både från skogsindustrin och plastindustrin - utan större investeringar, säger Karin Ebbinghaus, investment manager på Almi Invests GreenTech-fond, i ett pressmeddelande.

Stora produktionsvolymer
Enligt Almi Invest visar rapporter att år 2050 kommer det finnas mer plast i haven än fisk. Almi Invest uppger att Biofibers material möjliggör stora produktionsvolymer utan motsvarande belastning på miljön. Processen är inspirerad från plastindustrin, men uppges aldrig tidigare ha lyckats inom cellulosa. Det globala marknadsvärdet för den här typ av material är uppskattat till cirka 28 miljarder dollar år 2018 och väntas uppgå till ca 42 miljarder dollar år 2023. Biofiber Tech har inlett ett samarbete med en stor kund där man under 2019 planerar att genomföra en pilotstudie.

Bolaget har grundats av Eric Zhang som har disputerat på KTH och har lång yrkeserfarenhet från Holmen och SCA inom både affärs -och produkt-utveckling.

Ett stort behov
– Investeringen från Almi Invest fyller ett stort behov för att bygga bolaget vidare och kommer att användas till att säkerställa att produktionen kan skalas upp, för teknikimplementation i större skala, patentkostnader samt för att rekrytera nya talanger, säger Eric Zhang, vd för Biofiber Tech.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.15