23948sdkhjf

Bosch Packaging sålt till CVC

Världens största förpackningsmaskintillverkare har sålts. Tyska Bosch Packaging Technology´s nya ägare är CVC Capital Partners, ett globalt investmentbolag, med lång erfarenhet av att driva och utveckla industriella företag på en världsmarknad.

Försäljningen är villkorad godkännande av bland annat konkurrensmyndigheter och affären väntas av detta skäl inte vara klar förrän vid årsskiftet. Säljare och köpare är överens om att inga finansiella eller andra villkor kring försäljningen ska offentliggöras.

Bosch Packaging Technology var fram till affären en del av den tyska teknikkoncernen Bosch, med en omsättning på 78,5 miljarder euro och 410 000 anställda. I detta sammanhang är även världens största förpackningsmaskintillverkare en relativt liten del. Bosch Packaging Technology är verksamt inom flera olika områden, framförallt maskiner för förpackning av livsmedel och pharma, men även en rad andra konsumentprodukter. Omsättning uppgår till ca 1,3 miljarder euro, antalet anställda är 6 100 i 15 länder och huvudkontoret ligger i tyska Waiblingen

Teknikkoncernen Bosch, Robert Bosch GmbH, som till 92 % ägs av den tyska stiftelsen Robert Bosch Stiftung och resterande del av släktingar till företagets grundare, aviserade redan för ett år sedan att den ville sälja av verksamheten inom förpackningar för att koncentrera sig på utmaningar inom andra mer utvecklingskrävande områden.

Bosch är världens största underleverantör till fordonsindustrin med en rad historiska teknikinnovationer bakom sig och förhoppningsvis framför sig. Man vill ägna mer tid och resurser åt att leda transformationen mot en ökad digitalisering, mobilitet och uppkoppling inom såväl fordonsflottan, konsumentelektronik som industriella processer.

Med detta sagt tror man dock fortsatt starkt på Bosch Packaging Technology som företag och den utvecklingspotential som finns inom förpackningsbranschen. Och det är ett marknadsledande och lönsamt företag man överlåter till nya ägare. Enligt företagens gemensamma pressmeddelande med anledning av affären kommer Bosch Packaging Technology inte att styckas utan drivas intakt som sammanhållen koncern med medarbetare och verksamheter i 15 länder.

– Bosch Packaging Technology är ett starkt företag på en attraktiv marknad med långsiktiga tillväxtutsikter. Packaging Technology har ett utmärkt rykte för kvalitet och innovation, ett brett produktsortiment, ett globalt fotavtryck och erfarna medarbetare. Tillsammans med ledningsgruppen kommer vi att arbeta för att driva verksamheten framöver och göra det ännu mer konkurrenskraftigt, säger Dr Alexander Dibelius, Managing Partner i CVC.

Dr Stefan Hartung, styrelseledamot i Robert Bosch GmbH och styrelseordförande i Robert Bosch Packaging Technology GmbH, säger;
– Med sin erfarenhet av att utveckla företag på lång sikt, dess breda industriella expertis och dess livskraftiga strategi för att ta divisionen framåt var CVC det rätta valet för oss. Det tillväxtkoncept som det har presenterat, liksom de investeringar det planerar att göra, är mycket lovande. För Packaging Technology och alla dess medarbetare var vårt mål att hitta en pålitlig ny ägare med en långsiktig strategi, under vars ledning verksamheten kan utvecklas framgångsrikt. Vi har uppnått just det.

Även den operativa ledningen i Bosch Packaging Technology är positiv. Dr Stefan König, President i Robert Bosch Packaging Technology GmbH, säger
– Mina kollegor och jag i verkställande ledning ser detta nya partnerskap med CVC som en enorm möjlighet för vår framtida tillväxt. För knappt två år sedan ändrade vi fullständigt vår strategi. Det inebär nu arbete med ett helt nytt sortiment av smarta och hållbara process- och förpackningstekniker. Detta gör att vi kan erbjuda våra kunder ännu mer attraktiva produktlösningar och tjänster i framtiden. Våra kunder och våra ägare kommer att dra nytta av de framsteg vi har gjort.

Läs också: Bosch Packaging till salu

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079