23948sdkhjf

Ny teknik från KTH förlänger hållbarheten på mat i förpackning

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Forskare vid KTH har utvecklat en förslutningsteknik för förpackningar som de menar kan förlänga hållbarheten på mat i förpackningar och en rad andra förpackade produkter.

Mat, dryck, lim, läkemedel och parfymer - det är några exempel på varor som påverkas och delvis bryts ner vid kontakt med syre. Processen kallas oxidation och nu har forskare verksamma vid KTH tagit fram en förslutningsteknik som släpper ut vätska åt ena hållet men inte släpper in syre åt det andra. Innovationen är lika enkel och genial som den är billig att tillverka, och skulle kunna användas för att förlänga sista förbrukningsdag för en mängd olika produkter.

Listan över mat, dryck och andra produkter som förändras vid kontakt med syre kan göras lång. Juicens värde som c-vitaminkälla minskar, medan kaffets arom ändrar karaktär. Det gäller även för vin och parfymer, medan lim i de fall dessa är enkomponentsprodukter, stelnar i förpackningen.

När det kommer till läkemedel så påverkas även dessa mer eller mindre av oxidation. Det är bland annat därför alla mediciner har ett utgångsdatum.

För att råda bot på detta har KTH-forskarna Amin Kazemzadeh och Aman Russom, båda verksamma vid Science for Life Laboratory, tagit fram en form av ventil som består av ett membran. Detta membran släpper alltså igenom vätska i ena riktningen, men ingenting slipper in till produkten ifråga åt motsatt håll. Förslutningstekniken har forskarna valt att kalla för Repono efter det grekiskans "att förvara" och "förvaring", och enligt dem själva så är de först ut med denna teknik.

– Membranet är gjort av ett gummiliknande material, inte olikt latex som används till exempel till skyddshandskar. Forskningsarbetet har precis publicerats i en vetenskaplig artikel i Nature Communication och vi har testat ett flertal vätskor, säger Amin azemzadeh, en av forskarna bakom Repono.

När det kommer till livslängd, hur länge membranet håller tätt, har forskarna testat det med så väl vatten som etanol. Ett år var inget problem för etanol, och för vatten har forskarna testat motsvarande tre år utan att luft tagit sig in.

Bakterier och virus då?

– Detta är inget vi ännu har testat vetenskapligt, men om inte luft kan ta sig in i förpackningarna är det högst troligt att ej heller bakterier eller virus slipper förbi membranet. De är ju större än syreatomer. säger Aman Russom.

Han fortsätter med att berätta att tekniken som sådan är mycket billig vid volymtillverkning, att den inte skulle påverka priset på förpackningarna nämnvärt.

Eftersom luft inte slipper in när vätska eller innehåll trycks ut så ställs vissa krav på förpackningen. Här har forskarna ett flertal olika modeller från kollapsbara små tuber i plast som minskar i omfång när innehållet pressas ut till flaskor som behåller sin form med en kollapsbar mindre påse inuti sig. Cylinderformade behållare med en kolv som pressar ut innehållet - tänk hur sprutor fungerar - är också en modell.

Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sämre än väntat för Billerud Korsnäs

Första böjbara träsugröret snart i handeln

Glad sommar!

Önskar vi alla våra läsare/följare i Packmarknaden och här på packnet.se.

Jubileum i Jönköping

IMCD och Lactips ingår nordiskt samarbete

Ny mässa för transportförpackningar

Nyhetsbrev

BewiSynbra förvärvar danska Eurec

Arkiv

Återvinningsbar film för MAP-applikationer

Ecolean in på den mexikanska marknaden

TEKNIK
Ny teknik för råvaruutvinning ur biomaterial

DEBATT
Fel med skatt på plastbärkassar

Regeringen har lagt en promemoria om en skatt på plastbärkassar. Skatten ska inte användas för några miljöändamål utan istället ska pengarna finansiera lägre skatt på inkomst. Detta ger medborgarna mer köputrymme (mer material och förpackningar) men miljön får ingen satsning.

Zalando skiftar till återvunnet

Unilever har knäckt koden med svart plast

Ägg med posten

Smurfit Kappa har tagit fram en äggförpackning för e-handel för en äggproducent i Latinamerika. Med hjälp av sin eSmart-tjänst har Smurfit Kappa hjälpt producenten att ta sig in på e-handelsmarknaden.

FSC-certifierade etiketter från Boxon

Alkoholfritt i Håll-bar på Almedalen

Mondi investerar i Ansbach

Banar väg för svensk livsmedelsindustri

Hur kan ny teknik lösa livsmedelsindustrins utmaningar? Det blir den avgörande frågan på den nya mötesplatsen Nordic Food Industry.

Hållbarhetsdebatt på Empack

Kameran detekterar svart plast

Smurfit Kappa tog hem tre WorldStar Awards

Svensk Glasåtervinning får ny vd

1

Till attack mot skatt på plastkassar

Återvinning av plastförpackningar ökar tydligt

Nu presenterar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, ny statistik över hur många förpackningar och tidningar som återvanns under 2018.

Investerar för snabbare falsning

Pantflaska blir biljett i Istanbul

T-Emballage styckas upp

LEDAREN
Nu är det sommar, nu är det sol...

Vid Biobase visas ny teknik för tillverkning av ligninolja

Lägger ner förvärvstankarna om Braskem

Storaffär inom textiletiketter

Dags att söka stipendium

Se alla Företagens egna nyheter

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

RPC Superfos tar emot IMDA-priset 2019 i USA

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Var rädd om dig i Sommarsverige!

Följ med Wexoe till Rockwell Automation TechED i München 21-24 oktober 2019

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Plastburk för mikrovågsugn kan minska matsvinnet

Hållbara lösningar från Norner

RPC Superfos ger Cariocas hink med tuschpennor ett nytt utseende

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

DS Smith har tagit emot en Worldstar!

Laboratorie Testning - Norner

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från Balluff!

DS Smith tillkännager globalt samarbete med Ellen MacArthur Foundation

Stora utmaningar kräver nya innovationer - Norner Research

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

Möjlighet att ha översikt på temperaturen i många olika applikationer samti...

Testa dig själv: Hur mycket kan du om plast och hållbarhet?

Tillförlitlig information av era automationsprocesser i realtid!

Kan plast förhindra matsvinn?

Sänd till en kollega

0.123