23948sdkhjf

Fuktstyrning i wellmaskinen ger plana wellark

I spåren av snabbare packlinjer och högre effektivitetskrav ställer wellkunderna allt hårdare krav på wellförpackningar och wellämnen. Samtidigt strävar welltillverkarna ständigt att öka sin egen produktionseffektivitet, både i wellpappmaskin och efterföljande tryck och konvertering. En nyckel till högre effektivitet har visat sig vara att kunna styra fuktprofilen hos de ingående linerkvaliteterna så wellarken är helt plana efter wellmaskinen.

Text & Foto: Sören Back

I Jönköping finns Stora Enso Packagings wellpappfabrik, som för övrigt 2015 fyllde 100 år och därmed är Sveriges äldsta wellpappfabrik och en av Stora Ensos tre wellfabriker. På samma plats låg sedan 1860 ett pappersbruk som tillverkade papper till tändsticksförpackningar, men som sedan länge är nedlagt.

Material vi kör i wellmaskinen är oftast för högkvalitativa tryck som kräver planhet och minimal påverkan på ytterlinern för att inte påverka tryckkvaliteten medan annan wellpapp till exempel är för gods för högstaplingslager, berättar Ola Lindberg, processingenjör hos Stora Enso Packaging i Jönköping.

Vårt fokus ligger på wellförpackningar där det krävs ett bra tryck och våra kunder finns därför i praktiskt taget alla branscher. Wellpappmaskinen har bredden 2,5 m och är försedd med flygande skarvning för samtliga avrullningsställ. Maskinhastigheten ligger på 300 m/min. Vår senaste investering är i en stans- och tryckmaskin för högkvalitativa flexotryck.

Kraven på en stabil och jämn process ökar, vilket ställer stora krav på att wellarken är plana för att inte orsaka kassationer eller problem vid efterföljande tryckning och konvertering. Det traditionella sättet att motverka detta har varit att mäta temperaturen på linerbanorna och justera den i förvärmningen och omslutning för att korrigera krokiga ark, vilket inte alltid ger tillräckligt bra resultat.

Fick förfrågan från Valmet

När Valmet 2013 ställde frågan om vi ville vara med och utveckla ett system för att med hjälp av mätning och styrning av linerns fuktprofil eliminera problemet med krokiga ark blev vi därför intresserade. Tekniken finns ju sedan många år på pappersmaskiner och Valmet såg möjligheten att anpassa den till wellmaskiner, vilka ju också är breda.

Vi tillverkar wellpappförpackningar av alla möjliga kombinationer av liner- och flutingtyper såsom blekt och oblekt kraftliner, white top, testliner, bestruken liner och halvkemisk fluting. Dessutom är trenden att orderstorleken successivt blir allt mindre och därför får vi tätare kvalitetsbyten och kortare orderstorlekar.

Täta byten av olika liner- och flutingkvaliteter kan vara en störning med risk för kassationer innan den nya kvalitetsnivån stabiliserats. Vi såg därför en potential till förbättringar i form av helt plana wellark som mätning och styrning av linerns fuktprofil skulle kunna ge.

En succé

Utvecklingsarbetet började med att vi 2014 satte in en testutrustning med manuell befuktning för kontroll av fuktprofilen tvärs banbredden. Genom att kontrollera arkens planhet och justera med små mängder sprayfukt, i positioner med lägre fukthalt, fick vi direkt svar i form av arken blev plana.

Det blev en succé och därmed bekräftades att styrning av fuktprofilen tvärs linerrullens bredd gör att planliggningen kan kontrolleras och elimineras. Året efter installerade vi en scanner, Valmet IQ Scanner, för mätning av wellpappens ytfukt och därmed fanns förutsättningar att automatisera systemet.

Idag är wellmaskinen försedd med två scanners, en för mätning av ytfukten av den färdiga wellpappbanans undersida och en för mätning av dess översida. För pålägg av sprayfukt på ytan av respektive liner finns i maskinen två sprayboxar, Valmet IQ Moisturizer.

Den ena sprayar vid behov fukt på enkelwellens yttersida i positioner tvärs banan där fukten är för låg. Den andra sprayboxen gör motsvarande på innerlinerns yttersida innan de båda klistras ihop och torkas i wellpappmaskinens torkparti. Mätresultaten från respektive scanner styr behovet av fuktspray för att korrigera eventuella planliggningsfel.

Reklamationer har gått ner

Effekten av att kunna utjämna eventuella variationer i linerns fuktprofil blev mycket stor, fortsätter Ola Lindberg. År 2013, innan vi började projektet, hade vi för många interna reklamationer vilka berodde på ojämna fuktprofiler. Med interna reklamationer menar vi i detta fall problem när ojämn planliggning orsakade wellark utanför toleransgränsen. Ifjol hade vi endast några få interna reklamationer av samma orsak, vilket är ett tydligt kvitto på att vårt arbetssätt är rätt.

Eftersom dagens wellpappmaskiner är så pass breda blir det endast tre eller fyra liner eller flutingrullar i bredd i pappersmaskinen. Det betyder att två rullar av tre, eller fyra, är kantrullar från pappersmaskinen och en av dessa rullars kanter är ofta torrare än resten av rullen. Med hjälp av fuktstyrningen kan vi kompensera för detta så att wellarken blir plana. En annan effekt av fuktstyrningen är att den kan avslöja eventuella ojämnheter i wellmaskinen så att dessa kan åtgärdas snabbare.

Vi har, och har haft, stor nytta av samarbetet med Valmet för att utveckla tekniken att mäta linerns fuktprofil och därefter automatiskt med sprayfuktarna kunna styra fuktprofilen för att få en bra planliggning av wellarken. Papper är ju ett levande material som påverkas av fuktförändringar så att det krymper vid torkning och sväller vid uppfuktning. Genom att dels kunna optimera fuktnivån för bästa klistring av wellpappen och dels korrigera linerrullarnas fuktprofil i wellpappmaskinen blir wellarken plana, oavsett vilka liner- och fluting kombinationer som används, avslutar Ola Lindberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.22