23948sdkhjf

Värmländskt från skog till bord

Sedan november finns en unik produktionskedja i Värmland. Mjölk från värmländska gårdar förpackas i en helt förnybar mjölkförpackning som tillverkats i Skoghall och Sunne av fiberråvara från värmländska skogar, för att via lokala livsmedelsbutiker hamna på värmlänningarnas köksbord.
Mjölken från Wermlands mejeri har blivit en succé och tar slut så fort den kommer upp på hyllorna i butikerna. För det lokala mejeriet var det en fullträff att hitta en förpackning som både är lokalt producerad och dessutom förnybar.

– Den passar oss som handen i handsken och har mottagits mycket väl hos våra kunder, berättar Yngve Gustavsson, VD för Wermlands mejeri.

– Det finns en stor efterfrågan på närproducerat bland konsumenterna och jag tror att det här bara är början på en trend som kommer att hålla i sig. Det är positivt att globala företag som Stora Enso och Tetra Pak finns i Värmland och är en del i en helt lokal värdekedja, säger Kenneth Ohlsson, platschef på Skoghalls Bruk.

Hela kedjan från skogsråvaran och mjölken till förpackningstillverkning och mejeri ryms inom en radie på 5 mil. Det möjliggör korta transporter, levande landsbygd, hållbart skogsbruk, samt arbetstillfällen i Värmland och resulterar i en produkt som konsumenterna efterfrågar.

– Det är närproducerat när det är som bäst, säger Yngve Gustavsson.



Illustration över produktionskedjan. Närproducerad mjölk i närproducerad förpackning av helt förnybara råvaror.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065