23948sdkhjf

Returpack och SGÅ vann pris på Återvinningsgalan

Returpack/Pantamera var en av de svenska miljöhjältar som under torsdagskvällen hyllades vid Återvinningsgalan på Nalen i Stockholm, då man vann Årets Specialpris.
– Vi är väldigt glada över utmärkelsen och det är också extra roligt att få den under 2014, som är ett stort jubileumsår för oss. Utöver att pantsystemen för burk och PET firar 30 respektive 20 år så uppmärksammar vi också Pantamera som fyller tio år i år, säger Katarina Lundell, marknadschef Returpack.

Juryns motivering:

Årets specialpris tilldelas en aktör som under många, många år gjort stora insatser för att verka för ökad medvetenhet om vikten av återvinning. Med nya idéer och visioner agerar vinnaren på ett modernt sätt för att öka återvinningen. Med inspirerande och tankeväckande kampanjer har man lyckats höja medvetenheten bland befolkningen. Idag, återvinns 92 procent av materialet. Under 30 år har svenska folket samlat in aluminiumburkar och därigenom bidragit till att 23 miljarder burkar har återvunnits. Kampanjer som Pantamera har gjort att återvinningen hela tiden ökar, och uppmärksammas långt utanför landets gränser. 2012 återvanns 958 miljoner burkar. Efter tre decennier i återvinningens tjänst förtjänar Returpack en rejäl hyllning.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping.

En annan vinnare med förpackningsanknytning denna kväll var Svensk Glasåtervinning som fick motta priset för: Årets Återvinningsanläggning 2014 med följande motivering av juryn.

Årets återvinningsanläggning har de senare åren satsat stort på att vidareutveckla återvinningsprocessen samt på att hitta nya innovativa återvinningsområden. Företagets fina processanläggning bidrar i hög grad till att hålla nere kostnaden för nya produkter och inga vinstmedel delas ut till ägarna utan återinvesteras istället i anläggningen och i insamlingslogistiken. Företaget ingår också i Projekt Glas, som arbetar med att få glas som tillsats i flytspackel och som ersättning för sand vid blästring. I år har anläggningen behandlat cirka 193 000 ton förpackningsglas vilket beräknas motsvara 97 % av den totala volymen glasförpackningar som sätts på svensk marknad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14