23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Packnet
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Matradar i kommersiell tillämpning

En svensk teknik som kan komma att förenkla och förbättra kontrollen av våra livsmedel har nu fått sin första kommersiella tillämpning. Det är Göteborgsföretaget Food Radar som har installerat sin första utrustning i svensk livsmedelsindustri. Företaget har utvecklat en teknik som med mikrovågor (elektromagnetisk strålning med mycket kort våglängd) kan upptäcka små oönskade föremål i flytande livsmedel som inte klaras av med konventionell detekteringsutrustning baserad på röntgen eller med metalldetektorer.Små plastbitar kan undvikas i t ex barnmat tack vare den nya svenska detekteringstekniken från Food Radar.




























































































– Matradarn upptäcker små, oönskade föremål i mat som är pumpbar, till exempel barnmat, krämer och såser. Radarn kan även hitta föremål av trä och plast som röntgen inte klarar, säger företagets VD, Mikael Reimers. Matradarn är ett exempel på en innovation som har sina rötter i institutsvärlden. Historien om företaget Food Radar börjar på livsmedelsforskningsinstitutet SIK i Göteborg. Där började ett par eldsjälar på 90-talet utveckla tekniken att med hjälp av radarvågor detektera främmande föremål i livsmedel. – Det handlar om snabba, beröringsfria mätningar som sker on-line i processen, säger Mikael Reimers. Rörsensor för detektering av små föroreningar i pumpbara livsmedel. Internationellt intresse Långvarigt FoU-arbete har nu burit frukt. Matradarn har mött stort intresse även från internationella företag. Under hösten 2007 intensifieras marknadsföringen med Sverige och Norden i fokus. – Vi är väldigt nöjda att vår uppfinning nu finns i industrin och fungerar. Härnäst ska vi utveckla en sensor som klarar att hitta föremål i styckesaker som chokladbitar och bageriprodukter. Vi arbetar också med att utveckla matradarn tekniskt, bland annat när det gäller signalbehandlingen. Livsmedelsproduktion innebär tuffa mätmiljöer med väldigt korta beslutstider, säger Mikael Reimers.Pilotanläggning i Göteborg Företaget har fortfarande basen hos SIK i Göteborg. Där finns även en fullskalig pilotanläggning dit livsmedelsföretag är välkomna att testa sina produkter. Främmande föremål som t ex äppelrester upptäcks av matradarn.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094